Obliba komunitních zahrad vzrůstá. Jedna vznikla i pod Starým městem v Táboře

25. září 2019 15:28

Mangold, pažitku, keříčková rajčata, rukolu nebo do dáli zářící žlutooranžové květy měsíčku lékařského můžete vidět při procházce Tismenickým údolím v Táboře. V sousedství Ctiborova mlýna totiž vznikla komunitní zahrada.

S motykou v ruce tu pracuje například Iveta Čierná. „Vnímám to jako možnost, jak se i ve městě dostat k hlíně a něčemu přirozenému, jak nežít jenom zavření v bytech, ale něco si vypěstovat a ještě se při tom potkat s někým známým,“ komentuje.

S manželem Filipem se specializuje na pěstování cuket a dýní a v současné době i sběr jablek. „Letos byla úroda dobrá, slimáci nebyli tak zákeřní jako loni a měli jsme tu dost velké množství dýní. Překvapuje mě, že na to, jaké bylo sucho, to zahrada zvládla,“ popisuje.

S myšlenkou založit první komunitní zahradu přišla Lenka Greň. „Vzniklo to tak, že já jsem sledovala komunitní zahrady při svých studiích a v Táboře, kam jsem se po studiích vrátila, žádná komunitní zahrada nebyla, tak jsem si řekla, že bychom ji mohli založit,“ říká.

Čtěte také

K tomu se hodila volná zahrada u cesty v Tismenickém údolí. „Nikdo se o ni nestaral a úplně si říkala o to, aby tady něco takového vzniklo, zvlášť když je pod Starým městem, kde žije spousta lidí, kteří vlastní zahrádku nemají, protože to Staré město neumožňuje, až na pár dvorečků,“ dodává Lenka Greň.

Lokalita má podle ní spoustu výhod. „Stačí pět minut chůze z náměstí a jste v přírodě jako někde na venkově, zurčí tu potůček, dá se koupat pod vodopádem v tůňce. A když vyjdete dál, jste u řeky nebo na bývalém vojenském prostoru. Pro mě je údolí Tismenického údolí neuvěřitelně kouzelné místo,“ líčí.

Další informace o komunitním zahradničení včetně kontaktů zájemci najdou na facebookové stránce První komunitní zahrada v Táboře.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související