Lidé z Českých Budějovic si díky sbírce vybudovali jezírko v komunitní zahradě

18. červenec 2018 15:33

Komunitní zahrada v Rudolfově má vlastní rybník. Organizátorům se podařilo uspět ve veřejné internetové sbírce a skoro rok trvala byrokracie. Teď už mají přírodní jezírko.

Zahrada žije díky práci obyvatel nedalekých Českých Budějovic, kteří tam dojíždějí. Někteří už jsou prý na pletí záhonů závislí.

Rybníček na komunitní zahradě ještě září novotu a už se nad ním prolétá vážka. „Přiletěla druhý den po napuštění a je to naše víla,“ říká předsedkyně spolu Naše zahrádka Alena Kučerová.

Kolem jezírka je nasypaný štěrk a připravené koupací molo. Zatím se ale zahrádkáři nekoupou. „Potřebujeme počkat, aby se plně zapojil biotop, to znamená ty rostliny, které jsme vysadili,“ vysvětluje Alena Kučerová.

Lidé, kterým chybí kontakt s přírodou, zakládají komunitní zahradu

konev, zahrada, zahradničení, záhon

Lidé z Českých Budějovic budují komunitní zahradu kousek za městem v Rudolfově. Na jenom velkém pozemku vznikne 18 malých zahrádek, o které se budou starat malé skupinky přátel nebo rodiny. Společné plochy využijí pro děti i na vybudování rybníku, aby bylo dost vody na zalévání.

Po okrajích jezírka je totiž široká mělčina, v níž je vysázeno mnoho rostlin. Ty by se měly, až se rozrostou, starat o čištění vody. Vodu sem přivádí roura ze 120 metrů vzdálené střechy. „Stahujeme dešťovou vodu ze střechy, to je jediný přítok,“ potvrzuje Alena Kučerová.

Jedním z lidí, kteří na komunitní zahradu s radostí jezdí pracovat, je paní Dana. „Já jsem dřív měla domeček se zahrádkou, teď jsem se přestěhovala do zahrádky, takže mi ta zahrada chybí,“ komentuje.

Komunitní zahrada s novým jezírkem je vlastně pokračováním přírodní zahrady manželů Kovářových na Rudolfově.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související