O svoji zahradu se chtějí klienti chráněného bydlení v Lišově podělit se sousedy

5. duben 2017

Brambory, mrkev, jahody nebo keře rybízu a rajčata. Klienti chráněného bydlení v Lišově se začali připravovat na letošní zahrádkářskou sezonu. Loni se více věnovali zabydlování nových domovů, do kterých se přestěhovali z ústavu v Pístině. Letos si začnou naplno užívat i zahradu.

Zahrada je zatím neudržovaná, ale během letošního jara by se to mělo změnit. „Ten pozemek je hodně veliký a my jsme schopní ho sekat. Chtěli bychom tu udělat čtyři záhonky, na které máme už nakoupený materiál, připravenou zem a hnojivo. Během dvou týdnů by měly být připravené a začneme sázet,“ popisuje vedoucí chráněného bydlení Pavla Dobešová.

Klienti už se připravují, například Pavla Papoušková má v truhlících sazenice rajčat i květiny. Plánuje na zahradu vysázet také ředkvičky, mrkev a celer.

Přidat se ale mohou i obyvatelé města. Buď tak, že poskytnou přebytky sazenic, nebo si mohou na zahradě u chráněného bydlení založit svoji vlastní záhon. „Úplně ideální by bylo, kdyby ten zájemce přišel rovnou k nám, podíval se, řekl, jak velký kousek země by si rád půjčil, a domluvili bychom se dál,“ dodává Pavla Dobešová.

Klienti chráněného bydlení v Lišově začnou svoji zahradu obdělávat na jaře. V létě a na podzim by potom chtěli to, co vypěstují, sami zužitkovat.

autor: hoch
Spustit audio