První ukázková přírodní zahrada v republice vznikla v Rudolfově

12. červen 2017

Před dvaceti lety založili manželé Kovářovi přírodní zahradu v Rudolfově na Českobudějovicku. O Víkendu otevřených zahrad svou oázou provázeli návštěvníky, další zájemci se sem budou moci podívat už příští týden.

„Sami máme vlastní zahrádku, část okrasnou, část užitkovou, a hledáme inspiraci v dalších zahradách,“ komentovala jedna z návštěvnic, která si přišla přírodní zahradu prohlédnout.

Zahrada, kterou majitelé pojmenovali Anastazie, je v mnoha ohledech výjimečná. „Jako první v České republice dostala plaketku Ukázková přírodní zahrada. Je výjimečná už jenom tím, že je jí víc než dvacet let,“ připomněla průvodkyně Alena Kučerová.

Přírodní zahradu založila Irena Kovářová se svým manželem. „Mně to přišlo naprosto přirozené, protože moje babičky měly přírodní zahrady, aniž by tušily, že se z toho stane nějaká móda. Vyrůstala jsem v přesně takových zahradách, kde byla spousta ovocných stromů, trvalek, zeleniny a přišlo mi to přirozené. Jako malé dítě jsem to měla spojené s pocitem naprosté radosti, svobody. Proto jsem si založila tuto zahradu,“ komentovala.

Zahrada Anastazie je běžně veřejnosti uzavřená a nahlédnout do ní můžete po osobní domluvě. Hromadně se veřejnosti otevře zase 24. června na Slavnosti vody.

Přírodní zahrada manželů Kovářových v Rudolfově
autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio