O zakázané lásce v exotické zemi vypráví historický román Lvice z Maroka

20. březen 2019

V Maroku poloviny 19. století se odehrává román Lvice z Maroka. Pochází z pera Julie Drosten, což je pseudonym pro manžele Julii a Horsta Drostenovy. Jejich kniha zaujala i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou.

Manželé žijí v Německu a společně sepsali už řadu historických románů. Lvice z Maroka je ovšem jejich první knihou, které byla přeložena i do angličtiny.

Hlavní hrdinkou je Sibylla Spencerová, dcera zámožného londýnského obchodníka. Je to silná mladá žena s vlastním názorem, což odrazuje nápadníky. Přesto je pro ni sňatek jedinou možností, jak uniknout přísnému dohledu své rodiny.

Skutečný příběh osvětimské knihovnice vypráví kniha Odložený život

Kniha Odložený život Dity Krausové

Ojedinělá autobiografie pozoruhodné ženy, které nacisté uloupili dětství a zavraždili většinu rodinných příslušníků a přátel. To je kniha Odložený život Dity Krausové, kterou zalistovala autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

Při první příležitosti se vdá za otcova zaměstnance Benjamina Hopkinse. Jeho kariéra strmě stoupá a záhy společně odjíždějí do Maroka, kde Benjamin nastupuje místo obchodního zástupce v městečku Mogadoru. V té době je už Sibylla těhotná.

Je nadšená novým prostředím, studuje místní zvyky a učí se arabsky. Jejímu manželovi se ale profesně příliš nedaří. Časem fatálně selže nejen jako obchodník, ale i jako manžel a otec, a je dokonce uvržen za nekalé obchody s otroky do vězení.

Na audienci u sultána se Sibylla poprvé setkává s Francouzem André Rousonem, který žil dlouho mezi Berbery a nyní má na sultánově dvoře výsadní postavení. Sibylla se naopak poprvé doopravdy zamiluje. A bohužel ne do svého muže…

Spustit audio

Související