Ten, kdo tě miloval. Tak zní název prvního kriminálního románu Marie Poledňákové

17. leden 2019

Co se vám vybaví, když se řekne Marie Poledňáková? Nejspíš komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny nebo nejlepší veselohra století S tebou mě baví svět. Je ale i autorkou knih.

Příběhy úspěšných komedií Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel převedla režisérka a scénáristka i do románové podoby. Kniha Ten, kdo tě miloval je jejím prvním kriminálním románem.

Hlavní hrdinkou je Vanda Kalinová, která žila spokojený život na lázeňském maloměstě. Ale pak zasáhl krutý osud a ona se po ztrátě manžela, elitního vyšetřovatele, musí postavit celému světu a udržet rodinu pohromadě. Snad i předvánoční shon by mohl paradoxně pomoci…

Zahradní království, neznámá dědička a láska. To se setkává v románu Ostrov kamélií

Kniha Ostrov kamélií, kterou napsala Tabea Bachová

V Německu a v Bretani se odehrává román Ostrov kamélií, který napsala Tabea Bachová. Bývalá operní dramaturgyně se časem začala věnovat výhradně psaní a její kniha zaujala i autorku Dámské jízdy Mirku Nezvalovou.

Jenže pak v manželových věcech narazí na dokumenty, které ukazují, že Josef k ní nebyl ani zdaleka upřímný…

Vanda se tak po boku svých dětí a tchyně vydává po stopách temných tajemství, které vedou nejen k nejmocnějšímu muži kraje, ale i do její vlastní minulosti. Odpovědi, které získá, však mohou ohrozit vše, co miluje…

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.