Kniha Návrat Krále Šumavy dostala komiksovou podobu

29. leden 2019

Komiks na náměty románu jihočeského spisovatele Davida Jana Žáka zpracovali kreslíři Karel Osoha, Ondřej Kavalír a Vojtěch Mašek. Knihou zalistovala Mirka Nezvalová v pořadu Dámská jízda.

„Příběh Krále Šumavy určitě znáte z různých úhlů pohledu, ale tohle komiksové zpracování dává šanci nahlédnout do osudu převaděče formou, která zřejmě zaujme především mladší čtenáře,“ připomíná.

Děj se odehrává pár let po válce, kdy Šumava připomíná divoký západ, zemi nikoho, eldorádo dobrodruhů, tajných agentů, pašeráků a převaděčů. Neklidný rajon esenbáků a pohraničníků, kteří se snaží nastolit pravidla nového režimu. Jako magnet přitahuje dramatické osudy.

Kniha Návrat Krále Šumavy: Na čáře

Ale jeden se z nich vymyká. Josef Hasil nejprve pomáhá střežit hranice v uniformě Sboru národní bezpečnosti, aby se po únoru 1948 stal jeho nejobávanějším soupeřem, kterého sami estébáci později nazvou Králem Šumavy.

V hlubokých lesích, na slatinách, ale i ve výslechových místnostech a trestaneckém táboře se odehrává napínavý příběh rodinných pout, jednoho přátelství, odvahy, věrnosti a zrady. Kniha je inspirována skutečnými událostmi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.