O sdílená kola je v Písku stále větší zájem, bude jich víc. Elektrokoloběžky ale radnice ve městě nechce

22. leden 2024 14:42

Sdílená kola si budou moct lidé půjčit v Písku také v letošním roce. Město už podruhé prodlouží smlouvu firmě, která službu poskytuje. Registrovaných uživatelů totiž výrazně přibylo. Naopak sdílené elektrické koloběžky vedení radnice nepodpořilo.

„Jezdit po Písku autem mi připadá náročnější než na kole a ušetřím za parkování a protáhnu se,“ říká obyvatelka Radka Nováková, která si sdílená kola oblíbila a využívá je poměrně často. „Mobil mám vždycky u sebe a ta kola jsou po cestě, takže nejčastěji jezdím od domu na náměstí, ale i jinam,“ dodává.

Sdílená kola zapadají do plánu udržitelné mobility města a jejich zavedení iniciovala kancelář Smart Písek. Její vedoucí Miloš Prokýšek má z úspěchu služby radost. „Počet najetých kilometrů meziročně stoupl o třicet tisíc a uživatelů bylo téměř šest tisíc, zatímco v předcházejícím roce jich bylo méně než dva tisíce,“ uvádí.

Loni bylo ve městě celkem 72 stanovišť sdílených kol. Letos by jich mělo být sice méně, počet bicyklů se ale naopak navýší. „Chceme to zefektivnit. Tam, kde stávalo třeba jenom jedno kolo a výpůjčka byla nízká, místo zrušíme, ale chceme posílit ta místa, kde je velká efektivita,“ vysvětluje místostarosta Josef Soumar.

Čtěte také

Novinkou budou elektrokola. „Požadujeme nově deset elektrokol. Chceme zkusit, jak se osvědčí, protože Písek má poměrně vyšší převýšení v některých lokalitách,“ potvrzuje místostarosta.

Ani v Písku se sdíleným kolům zcela nevyhnou vandalové. „Lidé třeba i hodí kolo do řeky, ale to jsou ojedinělé excesy. Pomáhá nám v tom městská policie, která dohledává pachatele. Dalším spíše uživatelským problémem je, že lidé vrací kola na místa, kam je odkládat nemají, a za to budou vyšší sankce,“ doplňuje Josef Soumar.

Zatímco sdílená kola písecká radnice podporuje, elektrické koloběžky ve městě nechce. „Elektrokoloběžky jsme vyhodnotili jako nevhodný způsob dopravy, poučili jsme se i ze zkušeností ostatních měst,“ potvrzuje vedoucí kanceláře Smart Písek Miloš Prokýšek.

Sdílená kola si lidé budou moct v Písku půjčit opět od března do listopadu.

Spustit audio

Související