O absolventy technických oborů mají velký zájem energetické firmy, čeká je totiž generační obměna

15. únor 2024 11:03

Téměř stovku lidí plánuje letos přijmout energetická společnost ČEZ v Jaderné elektrárně Temelín. V současnosti tam má práci přes 1300 zaměstnanců. Většina z nich pracuje ve firmě dlouhá léta, v elektrárně proto začíná postupná generační obměna.

„Jaderná elektrárna byla připojena k síti v roce 2000, takže má za sebou přes dvacet let provozu. První generace energetiků, kteří elektrárnu stavěli a spouštěli, pomalu odchází do důchodu, proto je musíme nahradit,“ říká ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Základem pro obsazení technických profesí je podle něj spolupráce se školami. „Pro nás je to důležité nejen z hlediska vysokoškolského personálu, to znamená pro řízení provozu, ale je nutné vyměnit střední technický personál, operátory v poli a podobně, potřebujeme strojaře, elektrikáře, ale i svářeče, zámečníky, potrubáře,“ vyjmenovává Jan Kruml.

Elektrárna proto navázala spolupráci se čtrnácti středními školami a učilišti. „Zahájili jsme například rozsáhlou spolupráci s učilištěm v Hněvkovicích, kde prvních šest učňů nastoupilo na obor svářeč a potrubář. Dále spolupracujeme se strojní a elektrotechnickou školou v Českých Budějovicích, jejíž studenti absolvují stáže na elektrárně,“ popisuje ředitel.

Čtěte také

Problému s nedostatkem technických profesí se snaží předcházet i další firmy. Nové pracovníky si chce vychovávat také energetická společnosti EG.D, která otevře na střední elektrotechnické škole v Hluboké nad Vltavou speciální třídu zaměřenou na silnoproud.

„Budeme potřebovat nové techniky a montéry. Ti už zdaleka nepracují se šroubováky a kleštěmi, ale potřebují výpočetní techniku, tablety, létají s drony, využívají termovizi. Žáci si to budou moci vyzkoušet a seznámit se s tím,“ vysvětluje místopředseda představenstva Pavel Čada.

Zájem o elektrotechnické obory podle údajů Českého svazu zaměstnavatelů v energetice roste. Loni se ve srovnání s rokem 2021 na elektrotechnické obory hlásilo o čtvrtinu víc uchazečů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související