Novou výstavu o vodě i animační studio chystá písecká galerie Sladovna

3. květen 2021

Galeriím a muzeím svitla naděje, že brzy budou moci opět přivítat své návštěvníky. To ale zdaleka neznamená, že opráší stálé expozice, které už několik měsíců nikdo neviděl, a rozsvítí v sále.

Ve většině kulturních zařízení chystají na dobu po rozvolnění vládních opatření proti koronaviru zcela nové výstavy. S jejich instalací právě finišuje například největší dětská galerii v Česku, v písecká Sladovna.

„Právě probíhají udržovací práce a opravy, děláme protipožární zabezpečení a připravujeme animační studio, které je takovým vyústěním dvouletého projektu. Také je připravená nová výstava o městském plánovaní a o tom, jaké město potřebuje atributy, aby bylo správným městem,“ říká ředitel Adam Langer.

Na výstavě s názvem Voda mě napadá pracuje produkční Petra Mojžíšová. „Zajímavé na tom je, že v tuhle chvíli nám tu pomáhají i studenti z volyňské průmyslovky. Opravdu nám to moc pomáhá, že tady máme ruce a inspiraci navíc,“ komentuje.

Čtěte také

Jednou ze studentek je Lucie Boháčová. „Já jsem velice ráda, že můžu v téhle době změnit prostředí a vyzkoušet si práci,“ pochvaluje si. Sladovna do přípravy výstav zapojila v rámci praxe nejen studenty, ale i místní umělce.

„Hodně nám tu chybí děti a dětská radost. Už se moc těšíme, až tu zase bude znít dětský smích. Už od loňska máme připravený režim, že se do výstav bude vstupovat v pevných časových blocích,“ dodává Adam Langer.

Galerie Sladovna je interaktivní, děti se všeho dotýkají, všechno prolézají. Jaká opatření bude nutné  dodržet, ještě přesně neví ani provozní manažer Petr Brůha. „Byli bychom neradi, kdybychom tohle museli nějak omezovat nebo zakazovat, protože v tom je podstata té galerie, to je to hlavní, proč sem děti chodí, takže pravidla ještě budeme hledat,“ uvádí.

Pokud to vládní opatření dovolí, dětská galerie Sladovna v Písku by chtěla otevřít 21. května.

Novinky písecké galerie Sladovna představuje kulturní magazín Kavárna. Dále pořad přináší tip na nový román Aleny Mornštajnové Listopád, který zároveň vychází jako audiokniha, nebo pozvánku do Tkalcovny Kubák ve Strmilově, která se pyšní čerstvým oceněním Czech Grand Design.

Spustit audio

Související