Novou atrakcí pro návštěvníky Lipna nad Vltavou bude minizoo s naučnou stezkou okolo pastvin se zubry a skotem

2. červen 2023 15:37

U Lipna nad Vltavou vzniká nová minizoo s naučnou stezkou. Buduje ji společnost Jihočeské ekofarmy. Lidé uvidí nejenom domácí zvířata, ale také zubry, jeleny i náhorní skot na velkých pastvinách v okolí Slupečné.

„Kolem Lipna jsou všude bažiny, takže provádíme terénní úpravy, což dá hodně práce. To bude trvat do konce léta, pozemek musíme zatravnit, aby zvířata měla přirozenou pastvu,“ ukazuje ekofarmář Davidem Sofron staveniště u Lipna nad Vltavou.

„V minizoo máme ambici ukázat lidem z města domácí zvířata jako ovce, kozy, slepice, králíky, aby si malé děti z města mohly sáhnout na nějaké zvířátko,“ vysvětluje.

Na místě bude ale i začátek interaktivní naučné stezky. „Ta provede přes divoké koně, zubry, jeleny, bizony i skotský náhorní skot,“ upřesňuje další pracovník společnosti Jihočeské ekofarmy František Masař.

Čtěte také

Tato zvířata by se měla pást na pastvinách v okolí Slupečné, asi jeden kilometr od Lipna nad Vltavou. „Každý druh zvířat, který může žít pohromadě, bude mít svoji vlastní ohradu a prostor, kde bude k vidění. Každý tento prostor bude opatřen interaktivní cedulí, která návštěvníkům jednotlivá zvířata přiblíží,“ říká František Masař.

Podle ekofarmářky Marty Beranové bylo na počátku základní stádo skotského náhorního skotu. „Jelikož je majitel milovníkem zvířat, stádo se rozrostlo o pár kousků a v tomto duchu to pokračovalo. Tato naučná stezka bude výjimečná tím, že zvířata, která tady budeme chovat, nejsou úplně běžná v zoologických zahradách ani na farmách,“ dodává.

Na naučné stezce vzniknou i vyvýšená vyhlídková místa, z nichž budou mít návštěvníci rozhled na zvířata, aniž by je rušili. Minizoo a naučná stezka u Lipna nad Vltavou by měly být hotové do dvou let.

Spustit audio

Související