Dvě čápice sdílejí v Chýnově jedno hnízdo. Sledujte stejnopohlavní ptačí pár s mláďaty na webkameře

30. květen 2023 11:16

Stejnopohlavnímu páru dvou čápic bílých se v Chýnově na Táborsku vyklubala první mláďata. V hnízdě samice snesly rekordních osm vajec. V jejich zahřívání se poctivě střídají.

„Čápice sedí více než třicet dní na vejcích, jenom se občas vystřídají, s vejci zahýbají, aby se rovnoměrně prohřívala. Už jsou vidět dvě mláďata, možná tři, zdálo se mi, že se třetí líhne, ale to zatím nedokáži říct stoprocentně,“ sleduje ornitolog Michael Strnad online přenos z čapího hnízda, které snímá webkamera na věži kostela.

„První mláďata už jsou na světě, takže čápice jednou za čas vstane, buď když přiletí ta druhá, nebo i samostatně a vyvrhne jim trochu potravy. Čápata jsou ještě velice malá, takže uždibují a snaží se nažrat,“ doplňuje.

Online přenos z čapího hnízda v Chýnově je dostupný na YouTube.

Stejnopohlavní pár čápů bílých má díky online přenosu stovky fanoušků. Čápi jsou teď v Chýnově jedním z nejčastějších témat. „Lidé se pravidelně dívají na mobilech. I pán, který sem jezdí s balíky, se ptal, kde to je, že se tam chce jít podívat, takže lidi to hodně zajímá. Já čápy také sleduji, teď jsem zrovna přemýšlela, jestli je nebude rušit hluk z pouti,“ potvrzuje místní květinářka Marcela Jarošová.

Neobvyklé ptačí dvojice si všimli i ve světě, o páru píše americký týdeník Newsweek a další periodika. „Ještě to bude napínavé. Čekáme, jestli mláďata vyrostou, a až se budou kroužkovat, kolegové odeberou genetický materiál, abychom zjistili, jestli potomci jsou od jedné samice, nebo obou,“ dodává ornitolog Michael Strnad.

Do konce tohoto týdne by podle něj mělo být jasné, zda se vylíhnou i další čápata. Vzhledem k výborné péči, kterou se jim od obou čápic dostává, je velká šance, že se mláďata podaří odchovat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související