Nikdo nepropadl. Bezplatné doučování v nízkoprahovém centru ve Strakonicích pomohlo řadě dětí

25. březen 2024 15:15

Mít lepší známky na vysvědčení a hlavně nepropadnout. To si přejí děti ze sociálně znevýhodněných rodin, které nechtějí zažít tak obrovský neúspěch, jako je pětka na vysvědčení. Proto dobrovolně chodí na bezplatné doučování do nízkoprahového centra Cross organizace Prevent 99 ve Strakonicích.

„V němčině jsem si zlepšil známku na jedničku, v angličtině na dvojku a v matematice na trojku,“ říká Lukáš, který chodí na doučování do nízkoprahového centra Cross ve Strakonicích.

Pomáhá mu tady učitelka Rozálie Vávrová. „Dětí se vždycky na začátek ptám, jestli si něco přinesly, jestli mají nějaký domácí úkol nebo je čeká nějaká písemka. Často vylepšujeme známku před pololetním vysvědčením, v létě se potom připravujeme na reparáty,“ popisuje.

Čtěte také

Hlavním cílem doučování je ochránit děti před propadnutím. „Když dítě zažije propadnutí, tak to přináší velké sociální změny v jeho životě. Musí si zvykat na nový třídní kolektiv, může mít značku propadlíka, neúspěšného člověka, a to se s ním veze,“ připomíná vedoucí zařízení Vojtěch Frýdl.

Koordinátorka projektu Michaela Krešlová potvrzuje, že bezplatné doučování pomohlo řadě dětí. „Našeho projektu se zúčastnilo celkem dvacet žáků. Sedm z nich si opravilo známku o jeden až dva stupně, několik žáků zvládlo opravné zkoušky, učili se tady na reparát v průběhu srpna, další žáci si udrželi známku na dostatečné. Nikdo z těch, kdo sem chodili, nepropadl,“ uvádí.

Doučování pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin by mělo pokračovat i v příštím školním roce. Organizace ale musí sehnat dostatek financí.

Spustit audio

Související