Někdy i jediný pacient potřebuje spoustu krve. Dárci se proto hodí vždycky, říká primář transfúzního oddělení

24. únor 2022

82 medailí profesora Jana Janského, přibližně polovinu zlatých a půlku stříbrných, rozdal tento týden Český červený kříž v Českých Budějovicích. Dárcům krve poděkoval i Vít Motáň, primář transfúzního oddělení českobudějovické nemocnice. Podle jeho slov na potřebě darované krve hodně změnil covid.

„Covid změnil řadu věcí. Jednak se nám měnila poptávka, protože v prvních vlnách došlo k zastavení plánovaných operací, a tak se v tom prvním šoku snížila spotřeba. Zároveň nemocní lidé ze strachu z nákazy méně chodili do nemocnice, takže nebyla ani taková poptávka,“ vysvětluje.

V dalších vlnách zase podle Víta Motáně ubylo dárců. „S rostoucí promořeností nemohli lidé darovat krev v důsledku probíhajícího onemocnění, izolace nebo karantény. A pak také museli dodržet určitou ochrannou lhůtu po očkování. Takže ta situace se dost vyvíjela,“ popisuje.

Vít Motáň, primář transfúzního oddělení Nemocnice České Budějovice

Aktuálně má českobudějovická nemocnice dostatek dárců, ale potřeba krve hodně kolísá. „Někdy se to mění i ze dne na den,“ líčí primář, „a to v důsledku skladby pacientů – ať už v naší nemocnici, nebo dalších smluvních zařízeních v Jihočeském kraji. Takže někdy potřebujeme konkrétní krevní skupiny. Aktuálně třeba poptáváme 0 Rh- a A Rh-.“

Podle Víta Motáně někdy stačí jeden pacient s akutní potřebou určité krve na to, aby spotřeboval velkou část nemocničních zásob. „A my si pořád musíme držet rezervu,“ upřesňuje.

Českobudějovická transfúzní stanice si tedy teď zve požadované skupiny z řad pravidelných dárců, ale hodili by se i prvodárci. „S populační křivkou i naši stálí dárci stárnou, a proto jsme za nové velmi rádi. Nemusejí se bát, není třeba, aby chodili několikrát ročně, jsme rádi za velké spektrum dárců, nemusí to hrotit, ale být připraveni pro případ, že je pozveme akutně,“ doplňuje Vít Motáň.

Darování je v Nemocnici České Budějovice dobrovolné, tedy bezpříspěvkové. Jakou motivaci by tedy mladí lidé mohli mít, jestliže v soukromých plasma centrech je s tím spojena finanční odměna? „Je třeba říct, že tato soukromá zařízení s Nemocnicí České Budějovice nikterak nespolupracují, odesílají tu plazmu dál,“ poukazuje primář na fakt, že k jihočeským pacientům se tedy za úplatu prodaná krev vůbec nedostane.

„Také se nezabývají odběrem červených krvinek a krevních destiček. My zpracováváme všechny složky krve, které kdokoli z nás může kdykoli potřebovat. Takže nemůžeme konkurovat finančními odměnami, ale dobrým pocitem a oceněním, jakým je třeba Janského plaketa, tedy symbolickým poděkováním,“ dodává.

Celý rozhovor s Vítem Motáněm, primářem českobudějovické „transfúzky“, si poslechněte online.

Spustit audio

Související