Nejvýkonnější kombajn na světě nebo nejmenší plemeno evropského skotu představuje Země živitelka

23. srpen 2024 08:47

Tisíce návštěvníků láká padesátý ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. V areálu výstaviště obdivují moderní techniku, zvířata a také ochutnají spoustu dobrého jídla a pití. Zájem o výstavu mají lidé všech generací.

V jednom z boxů pro dobytek připravuje jalovice na přehlídku Elen Matějíčková. „My máme farmu a chováme koně a dextery,“ říká. Na Zemi živitelce se letos představuje rekordní počet hospodářských zvířat, například nejmenší plemeno evropského skotu.

Na českobudějovické výstaviště přichází celé rodiny. U boxu se starokladrubským koněm se zastavuje Luděk Suchan se syny Štěpánem a Ondřejem. „My se jezdíme dívat hlavně na stroje, i když nejsme zemědělci,“ vypráví.

Čtěte také

Letos poprvé je na agrosalonu k vidění nejvýkonnější kombajn na světě. Podle Martina Čaly z firmy Agrotec si určitě zaslouží obdiv. „Má záběr lišty 15,2 metru, což je jako když postavíte čtyři osobní vozy za sebe. Dokáže sklízet deset hektarů za hodinu, tedy asi pětkrát rychleji než standardní stroje, které dnes jezdí na polích,“ popisuje.

Někdo je na Zemi živitelce poprvé, někdo popadesáté. Antonín Silný z Lišova nevynechal ani jeden ročník. „My jsme tady i pracovali. Stavěli jsme za minulého režimu pavilony, některé už jsou zbourané. Pamatujeme, jak tu ještě byla botanická zahrada,“ vzpomíná.

Celým areálem se linou stovky vůní. Pochoutkám neodolal Ondřej Pelc. „Ochutnal jsem super pálivé čatní. Jelikož mám rád chilli, tak to bylo opravdu fajn,“ prozrazuje.

Agrosalon Země živitelka trvá na výstavišti v Českých Budějovicích do úterý 27. srpna.

Spustit audio

Související