Největší dobročinná akce v Česku. Koledníci Tříkrálové sbírky vybírají peníze na pomoc lidem v tíživé situaci

6. leden 2023 08:45

Ve vyžehlených bílých hábitech, s korunami na hlavách a s kasičkami vyráží každý rok koledovat i děti z dětského domova ve Volyni. Připojují se tak k Tříkrálové sbírce, ve které pomáhají vybrat peníze pro lidi v obtížné životní situaci. Sbírka Charity České republiky je největší dobročinnou akcí u nás.

Nejstarší z tříkrálové skupiny ve Volyni je Judita, koleduje už počtvrté. „Mě baví zpívat, takže se mi líbí to zpívání,“ říká. „Mě baví také zpívat a dělat lidem radost,“ dodává další kolednice Natálka.

V loňském roce se dětem z dětského domova podařilo vybrat v regionu nejvyšší částku – přes deset tisíc korun. Sbírky se účastní už mnoho let. „Pro naše děti to má dva základní velmi dobré výchovné momenty – jednak jsou zapojeny do dění ve městě a vlastně i v celé republice a zároveň pomáhají ostatním, protože vědí, proč charita tuto akci pořádá,“ popisuje ředitelka domova Anežka Hosnedlová.

Se skupinou tří králů chodí každoročně také vychovatel Jan Kůs. „Jakmile se určí, kdo půjde koledovat, ostatní začnou trochu závidět a chtějí jít taky. Kdybychom chtěli, tak to nejsou tři králové, ale je to deset králů,“ usmívá se.

Pokud ve svém městě na skupinu tří králů nenarazíte, přispět můžete i online. Detaily naleznete na webových stránkách sbírky.

Spustit audio

Související