Nejstarší stavba Českých Budějovic se má po rekonstrukci víc otevřít lidem

16. březen 2019 13:46

Výraznou proměnu zažívá bývalý dominikánský klášter na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Restaurátoři a stavbaři zahájili další část rekonstrukce tohoto nejstaršího objektu ve městě, který roku 1265 založil král Přemysl Otakar II.

Kromě střech a fasád se teď zaměřují například na opravu historických vitráží. Těch je v rozlehlém klášterním komplexu několik desítek a navíc pocházejí z různých období.

„Na tomhle klášteře i kostele je pro nás hezké to, že ty vitráže jsou v tak pěkném a dobře zachovalém stavu. Nemusíme je vyndávat a překládat do nového olova, což se kdysi dělávalo naprosto běžně a nebylo to dobře. Dokážeme zachovat původní řemeslné zpracování,“ popisuje restaurátor vitráží Stanislav Tomečka.

V Českých Budějovicích našli schránku s ostatky zpovědníka Přemysla Otakara II.

Odborníci spustili kameru do dutiny v kostele na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Podle dochovaných zpráv jsou zde druhotně uloženy ostatky významné osobnosti českého království 13. století, Jindřicha Libraria

Jedinečný objev se podařil jihočeským archeologům. V zazděné nice v kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích našli ostatky zpovědníka krále Přemysla Otakara II.

Většinu prostor bývalého kláštera využívá základní umělecká škola, která tu bude fungovat dál. Cílem projektu rozsáhlé rekonstrukce je areál více zpřístupnit veřejnosti, uvnitř kláštera tak vzniknou například nové výstavní prostory.

„Biskupství českobudějovické má řadu sbírkových předmětů, které jsou nyní v depozitáři a my bychom některé z nich chtěli zpřístupnit veřejnosti, ať už tím, že je představíme ve stálé expozici, nebo při nějaké příležitostné výstavě,“ potvrzuje mluvčí biskupství Miroslav Bína.

Projekt opravy celého klášterního komplexu vyjde na více než 63 milionů korun, z větší části ho pokryje evropská dotace. Rekonstrukce potrvá do srpna 2020.

Spustit audio

Související