Kosti nebožtíků z Piaristického náměstí už jsou v laboratořích

21. červen 2017

Archeologové z Jihočeského muzea nedávno prozkoumávali Piaristické náměstí v Českých Budějovicích. Z míst, kterými povedou pivní trubky do nové hospody, vyzvedli okolo dvaceti těl. Kosti teď budou zkoumat antropologové.

V archeologické laboratoři muzea leží nyní spousta kostí a také krabice. „V každé krabici je uložen jeden pohřeb vyzvednutý z jedné hrobové jámy. A protože ty pohřby jsou od hlíny, tak než půjdou na antropologický rozbor, tak je kolegyně tady v laboratoři na archeologickém oddělení musí očistit,“ vysvětluje archeoložka Zuzana Thomová z Jihočeského muzea.

Odborníci například dokáží ze švů na lebce vyčíst stáří nebožtíků, podle pánevní kosti určí pohlaví. „Zajímavé jsou většinou i zbytky čelisti se zuby. Ty nám pomáhají určit stáří, také zjistíme, jestli dotyčný měl kazy, jakou stravou se živil a podobně,“ dodává Zuzana Thomová.

Archeologové nyní pracují s hypotézou, že těla nalezená při nedávném průzkumu pocházela z hromadného epidemického hrobu. To ale definitivně potvrdí až antropologický výzkum.

„V letošním roce jsme na Piaristickém náměstí při záchranném archeologickém výzkumu vyzvedli okolo dvaceti těl. To ovšem nebyl jediný výzkum. Už v roce 2016 jsme tu pracovali před stavbou podzemních kontejnerů, a protože se nacházíme na středověkém hřbitově, kde se pohřbívalo od 13. století až do poloviny 18. století, tak jsme vyzvedli celkem 29 těl,“ připomíná archeoložka.

Po antropologickém průzkumu pracovníci Jihočeského muzea vyzvednutá těla pochovají na hřbitově u českobudějovického kostela sv. Prokopa a sv. Jana Křtitele.

V srpnu začne archeologický průzkum pod budovou Solnice na Piaristickém náměstí. Poté už se historická památka postupně promění v restauraci.

Archeoložka Zuzana Thomová ukazuje kosti, které byly vyzvednuty z Piaristického náměstí. Na tomto místě byl totiž středověký hřbitov, pohřbívalo se tu od 13. do poloviny 18. století
autor: mvo
Spustit audio