Nejlepší tři měsíce za posledních 15 let, libuje si převozník. Jen závěr sezóny na Lipensku je špatný

25. říjen 2020 12:00

Provozovatelé lipenských přívozů mají za sebou sezónu, jakou nepamatují. Díky velké návštěvnosti tohoto území, sahajícího od Stožce po Rožmberk nad Vltavou se během léta a podzimu svezlo na přívozech rekordní množství pěších, cyklistů i automobilů či jiných dopravních prostředků.

Dolní Vltavice

„Nejlepší tři měsíce za posledních 15 let,“ shrnuje Karel Vlášek kapitán z přívozu v Dolní Vltavici.

V červenci, srpnu a září byly podle jeho slov i dny, kdy svezl více než 500 cyklistů. K tomu je třeba připočítat pěší turisty a automobily. „Ale kvůli aktuálnímu stavu je závěr sezóny tragický. Přes vodu do Kyselova v těchto dnech jedeme třeba jen dvakrát za den,“ doplňuje Vlášek s tím, že jezdit tu budou do konce října.

Frymburk

Od pondělka 19. října už je na břehu frymburský přívoz Hraničář. Od 1.dubna převezl na Frýdavu více než 70.000 pasažérů. „Narostl počet pěších, cyklistů i automobilů. S přehledem to byla naše nejlepší sezóna. Na jejím počátku jsme sice byli oproti minulým létům v propadu, prázdniny a září nám vše vynahradili,“ uvádí zdejší převozník Antonín Labaj.

Důvodem odstávky byl minimální zájem, který provozovatelé v říjnu evidovali, ale hlavně plánovaná velká oprava. Půjde o složitou výměnu dnové obšívky, která potrvá zhruba pět měsíců. Oprava může dosáhnout částky jednoho a půl miliónu korun.

Horní Planá

Přívoz na Lipně jezdící na trase Horní Planá - Bližší Lhota

Přívoz v Horní Plané, který v minulém roce, díky teplé zimě zažil rekordní rok, letos bilanci v počtu převezených pasažérů ještě vylepšil.

Hornoplánský přívoz zatím letos na druhou stranu Lipna do Bližší Lhoty přepravil více než 110 tisíc osob, 12 tisíc osobních aut a 1500 nákladních vozidel.

I tady byl největší provoz v letních měsících, kdy přívoz jezdil tam i zpět téměř bez přerušení. Aktuálně ho využívají především místní při cestách do zaměstnání, turistů bylo v říjnu na Lipensku minimum.

„Letošní provoz v Horní Plané byl shodný s předešlými lety. Letošní jaro bylo díky vládním omezením ztrátové. Pak přišlo rekordní léto, kdy s námi jezdili především cyklisté,“ uvedl Petr Tahotný, zástupce provozovatele, kterým je město Horní Planá. Příjmy se tak vyrovnaly. Loni také přívoz profitoval z uzavírky silnice z Nové Pece do Bližší Lhoty.

Do kdy bude hornoplánský přívoz v provozu nelze zatím odhadnout, vše závisí na počasí. Zima 2019/2020 byla v tomto ohledu extrémní. Díky nezvykle vysoké teplotě, kdy Lipno téměř nezamrzlo, byl hornoplánský přívoz v provozu devět měsíců v kuse a přestal jezdit až s posledním únorem.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroje: Pavel Pechoušek , Turistický spolek Lipenska
Spustit audio