Nebourej, transformuj. To je motto Dne architektury, který otevře řadu jindy nepřístupných prostor

26. září 2022

Studentka historie umění Tereza Štěpánová a architekt Filip Hermann jsou členy spolku Krumlovský baráky. Mimo to spolu vydali i tištěného průvodce po sedmadvaceti architektonicky zajímavých místech Českého Krumlova a další mapu s dvanácti zastaveními u moderních krumlovských domů právě chystají k vydání. Kromě toho vás o víkendu při Dni architektury osobně provedou reálným prostředím.

„Den architektury se koná už celé dvě desítky let. Jsou to architektonické procházky a přednášky a konají se vždy kolem 1. října, protože jsou napojené na Světový den architektury,“ vysvětluje Filip Hermann.

První říjnový den letos vychází na sobotu, a tak se většina programu odehraje právě o víkendu. „Ale některé akce se konají i těsně před ním, nebo po něm,“ upozorňuje Filip Hermann jako jeden z průvodců po Českém Krumlově.

Tandem s ním bude tvořit Tereza Štěpánová. S návštěvníky Dne architektury v Českém Krumlově se sejdou v 15 hodin před městským divadlem. „Program tvoří jedna procházka, kterou jsme nazvali Horní Brána různorodá. Podíváme se do čtvrti, která je velmi různorodá svou architekturou. V českokrumlovské Horní Bráně uvidíme prvorepublikové, nebo ještě rakousko-uherské vily, potom například bytovku, která vznikla v padesátých letech minulého století ve stylu socialistického realismu. A dojdeme až na autobusové nádraží, které bylo nedávno zrekonstruováno,“ říká budoucí kunsthistorička Tereza Štěpánová.

Čtěte také

Tématem letošního ročníku je právě „Nebourej, transformuj“. Podle Filipa Hermanna odkazuje k tomu, že historie by se neměla mazat. „Nemělo by se tolik bourat, ale spíš renovovat. A proto se třeba v Českých Budějovicích lidé podívají s autory rekonstrukcí Markem Štěpánem a Jaromírem Kročákem do areálu biskupství nebo do nově zrekonstruovaného chrámu svatého Mikuláše,“ uvádí.

Téma rekonstrukcí se promítne i do programu v Týně nad Vltavou, kde podle se uskuteční přednáška o dvou mostech, které by se v dohledné době měly rekonstruovat. „Jeden je z konce devatenáctého století, druhý z roku 1968 a mluvit se bude o jejich minulosti i budoucnosti,“ zve Tereza Štěpánová.

Stejně tak tomu bude při návštěvě hotelu Bavor ve Strakonicích. „Byl otevřený v roce 1991, ale dnes už bohužel neslouží, chátrá, a je tedy otázkou, co s touto výraznou, ohromnou stavbou bude dál,“ říká Tereza Štěpánová. Vysokopodlažní Bavor najdete v centru Strakonic snadno – tyčí se u soutoku Otavy s Volyňkou jako novodobá, a přitom nevyužitá dominanta města.  

Den architektury se koná například i ve Volyni, Vimperku, Písku či Táboře. Otevře se řada jindy nepřístupných prostor. Kompletní program zájemci najdou na webu denarchitektury.cz. „Všechny akce jsou zdarma,“ dodává Tereza Štěpánová.

Celý rozhovor s Terezou Štěpánovou a Filipem Hermannem o architektuře si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.