Nebe u Jindřichova Hradce je plné balónů. Účastníci mistrovství republiky plní ve vzduchu různé úkoly

22. srpen 2024 15:33

Barevná podívaná se odehrává na nebi u Jindřichova Hradce. Místní letiště hostí mistrovství republiky v balónovém létání. Zatímco lidé si ze země užívají pohled na nebe plné vzdušných plavidel, piloti nahoře jsou nervózní. Musí ve vzduchu splnit různé úkoly a zamířit svým balónem co nejpřesněji na určené místo. O vítězství někdy rozhodují pouhé centimetry.

Piloti musí své balóny navigovat velmi přesně, využívají k tomu směr větru, který se v různých výškách liší. Komunikují vysílačkami mezi sebou i se svými doprovodnými posádkami na zemi.

Jedním z úkolů je trefit označený bod takzvaným markerem – malým pytlíkem naplněným pískem s dlouhým barevným fáborem. Většina balónů při tom klesá hodně nízko. „Jedinou podmínkou je, aby se koš nedotkl země. Ke kříži se snaží klesnout rychle, aby při klesání nezměnili směr a mohli co nejpřesněji odhodit marker, s přesností na centimetry,“ popisuje organizátor soutěže Pavel Kostrhun.

Jakmile piloti balónů splní jednu disciplínu, pokračují podle předepsaného seznamu k další úloze. Mají například navést balón co nejpřesněji na předem vybrané místo nebo zatočit v letu.

Čtěte také

Ze země své kolegy podporují posádky doprovodných vozů. „Pouští balónky na vlasci a předávají pilotovi informaci, jakým směrem se v jaké výšce balónek pohybuje,“ vysvětluje Pavel Kostrhun.

Po splnění všech úkolů je čas přistát. Mezi prvními se na jindřichohradecké letiště vrátil místní pilot Jonáš Trepka. „Bylo to pěkné, počasí vyšlo krásně, akorát tedy moc nefoukalo, takže to bylo celkově pomalé. Nám bohužel asi po třetím úkolu došel plyn, takže jsme museli skončit předčasně, ale to, co se povedlo, podle mě nebylo vůbec špatné,“ komentuje.

Vítěz prvního soutěžního letu si z Jindřichova Hradce odveze Pohár prezidenta republiky, který nad akcí převzal záštitu. Večer také účastníky mistrovství v balónovém létání navštíví přímo na místě.

Spustit audio

Související