Na sjezdu Jawistů a Čezeťáků byly k vidění historické motocykly, ale i úplně nový stroj

5. září 2022 09:40

Motorkáři se loučí s letošní sezónou. Jednou z rozlučkových akcí byl Zemský sjezd Jawistů a Čezeťáků na Harrachovce v Táboře. Přijela na něj zhruba stovka motocyklů značek Jawa a ČZ.

Start spanilé jízdy sledoval organizátor Tomáš Červený. „Vzhledem k tomu, že s námi jedou motocykly různých dat výroby a různých výkonnostních tříd, snažíme se zachovat rychlost takovou, aby se kolona nerozdělila a zůstala celistvá. Nejstarší motocykl je Jawa 350 SV a jsou tu i naprosto nezvyklé stroje,“ popsal.

Ladislav Šedivý přijel se svým parním motocyklem  „Já jsem to postavil jenom jako hračku. Tady v tom dřevěném válci se tvoří pára, to je parní kotel, a toto je nádrž na plyn,“ ukazoval.

Václav Butal z Veterán klubu Chýnov vyrazil na nejstarším stroji, Jawě z roku 1934. „Na sraz se vždycky těšíme, pohovoříme s kamarády a užijeme si jízdu. Hlavně když je to hezké počasí a stroje nám pěkně šlapou,“ řekl.

Jedním z mála motocyklů, který vynechal spanilou jízdu, byla předělaná Jawa 250. Přivezl ji Tomáš Pytlík z Bechyně. „Dá se říct, že z původního motocyklu zůstal pouze holý rám a motor. Všechny ostatní díly jsou z nějakého jiného typu, konkrétně třeba kola přední vidlice s brzdami z motocyklu Yamaha z roku 1978,“ vysvětlil.

Nejnovější motorka byla necelý týden stará. Představil ji Jiří Kraft, výkonný ředitel společnosti Jawa. „V pondělí jsme ji připravili do prodeje, do limitované edice motocyklů. Netradiční je její zelená barva a také excentrické umístění tachometru. Má zlepšenou zadní brzdu kotoučového typu,“ uvedl.

Související