Na oslavu 60. narozenin Semaforu zazněly hity Suchého a Šlitra i osobní vzpomínky

25. říjen 2019

Bylo to 30. října roku 1959, tedy před šedesáti roky, kdy měla v divadélku Ve smečkách, kde je dnes Činoherní klub, premiéru hudební komedie Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Člověk z půdy.

Začínají tak dějiny Sedmi malých forem neboli zkráceně Semaforu a je to tak trochu sváteční den české populární hudby. Od tohoto data dvojice Suchý- Šlitr v nebývalé míře rozmnožovala plejádu původních českých hitů.

Tvořili nejenom pro vlastní autorském podání, ale pro mnohé, často ze Semaforu vzešlé hvězdy  domácí pop music – pro Waldemara Matuška, Karla Gotta, Evu Pilarovou, Hanu Hegerovou a další. Navíc Semafor byl vždy zárukou kvality a dobrého vkusu  v zábavě.

Čtěte také

Jeho šedesáté narozeniny připomněl Český rozhlas České Budějovice o posledním říjnovém víkendu. Písničky ze Semaforu zařadil do celodenního programu a odvysílal dva speciální hudební pořady Jiřího Kasala.

V sobotních Koncertních ozvěnách od Tří lvů se vrátil k památnému předloňskému zářijovému koncertu Jiřího Suchého, Jitky Molavcové a malého orchestru divadla Semafor, jehož záznam byl vloni vydán na CD. Pořad si můžete poslechnout zde.

Nedělní Světla ramp přinesla více i méně známé písničky Semaforu, ale také osobní vzpomínky Jiřího Suchého, Evy Pilarové, Pavlíny Filipovské a dalších osobností spjatých s touto onehdy enormně populární scénou. Pořad si můžete poslechnout zde.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související