Na opuštěném železničním náspu ve Veselí nad Lužnicí vzniká cyklostezka

6. červen 2024 11:22

Ještě nedávno tady jezdily vlaky z Českých Budějovic do Prahy. Při výstavbě koridoru ale Správa železnic napřímila trať, vozy poslala jinudy a zhruba dvoukilometrový železniční násep ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku osiřel. Město na něm teď začalo stavět cyklostezku, která zvýší bezpečnost dopravy ve městě.

„Jsme u jezu u řeky Nežárky, kde je de facto nejdelší most tady ve Veselí, je součástí starého železničního náspu, po kterém vedla trať. Tenhle most teď revitalizujeme, stejně jako dalších pět mostních objektů, a v příštím roce bychom měli položit asfaltový povrch a mohla by tu vzniknout krásná cyklostezka, takové propojení železniční zastávky a nádraží,“ říká starosta za sdružení Sport pro město Vít Rada.

Kolo patří ve Veselí nad Lužnicí mezi nejrozšířenější dopravní prostředky. Denně na něj usedá třeba pan Jiří. „Jezdím na nákupy, na nádraží a také občas do přírody. Tady se jezdí na kole hodně. Už čekáme, až bude hotová cyklostezka na starém železničním náspu, protože na hlavním tahu mezi auty je to dost rizikové. Těšíme se, že se vyhneme tomu dopravnímu ruchu,“ komentuje.

Veselsko je vyhledávaným cílem cykloturistů, novou stezku ale budou podle vedoucí městského infocentra Hany Esserové využívat asi hlavně místní obyvatelé. „Myslím si, že to bude jedna z nejoblíbenějších tras pro pěší i cyklisty při cestě do práce, na nádraží a podobně,“ dodává.

Město Veselí nad Lužnicí za výstavbu cyklostezky na bývalém železničním náspu zaplatí 80 milionů korun, polovinu výdajů pokryje dotace z Evropské unie. Stezka má být hotová v roce 2025.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související