Veselí nad Lužnicí hledá využití pro Starou radnici. Zájem má místní dům dětí i střední škola

22. září 2023 15:17

Ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku už vznikají plány na budoucí využití historické radnice. Památkově chráněný objekt koupilo město od soukromého vlastníka za 20 milionů korun letos v lednu. Část rozlehlého komplexu několika budov bude zřejmě kromě města využívat místní dům dětí a mládeže. Vážný zájem má také střední ekologická a potravinářská škola.

„Ekologické škole se hodí především sklepní prostory, protože ona vyučuje i pivovarnictví a tam je fantastický sklep, který kdysi i jako pivovar sloužil. Zároveň škole chybí nějaký společný prostor, kde by se žáci mohli scházet třeba při slavnostních příležitostech,“ říká starosta Vít Rada. Škola by ráda využila i další část Staré radnice jako internát pro studenty.

K budoucímu využití rozlehlého objektu se může vyjádřit i veřejnost. Do debaty se zapojila například obyvatelka Veselí nad Lužnicí Eva Matlasová. „Obnovit pivovar, aby ho mohla využívat ekologická škola, je dobrý nápad. Také by se hodila galerie a infocentrum by tam mohlo mít větší prostory než dosud,“ uvažuje.

Čtěte také

Významný posun přineslo setkání s projektantem a architektem. „Překvapilo nás, že projektant navrhl provoz jinak, než všichni předpokládali. My jsme se domnívali, že by se radnice mohla dělit vertikálně, že by přední část budovy zůstala městu, střední část by mohl mít dům dětí a zadní část škola. Projektant to ale pojal jinak a asi i funkčně lépe, a to horizontálně po patrech,“ popisuje starosta.

Základním východiskem při úvahách o budoucnosti Staré radnice je, aby se do památkově chráněného domu vrátil život. „Projektant toho chce dosáhnout tím, že by v přízemí bylo infocentrum, což my jako město akceptujeme. Zároveň by tam měla být kavárna, která se bude prolínat se slavnostní síní. Tak by se ve spodní části radnice pohybovalo nejvíc lidí, takže by ožila,“ upřesňuje Vít Rada.

Rekonstrukce Staré radnice na náměstí ve Veselí nad Lužnicí bude podle starosty Víta Rady patřit mezi největší investice v historii města. Odhady znějí na 100 milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související