Dům na slavonickém náměstí získá zpět historickou podobu díky záběrům z filmu Valerie a týden divů

30. květen 2023 08:08

Jednobarevná bílá fasáda po kouscích mizí z hotelu Pivoňka ve Slavonicích. Brzy ji nahradí nová. Po původní podobě domu na náměstí pátrali restaurátoři v historii okolních staveb i v moderních filmových archivech.

„Našla se historická dokumentace, kde jsou na fasádě jiné malby než dnes. A bylo trošku záhadou, kdy se vlastně ta změna udála,“ vypráví restaurátorka Jana Waisserová.

Renesanční dům s barokním štítem je ve městě výjimečný. „Slavonice jsou renesančním městem, toto je jediný dům na náměstí s barokními prvky. Baroko se Slavonic moc nedotklo, potkáváme ho jenom na tomto domě a potom na domě v Nádražní ulici,“ upozorňuje předseda regenerační komise Slavonic Libor Karásek.

Štít domu na náměstí podle něj nese typické prvky baroka. „O barokní podobě vypovídá výzdoba i tvar štítu. Po stranách jsou voluty, tedy takové dvě spirály, potom na fasádě, která má typický barokní tvar, najdeme ještě římsy, sloupky a na koncích kamenné koule, kterým se říká čočky,“ ukazuje.

Původní malby se na štítu vůbec nedochovaly. „Byli jsme překvapeni, když jsme při průzkumu nenašli vůbec žádné historické omítky pod současnou fasádou. Předpokládali jsme, že je tam nová vrstva štuků a pod ní najdeme fragmenty starých omítek, ze kterých budeme moci vycházet. Ale v 90. letech došlo k otlučení až na zdivo a omítky jsou kompletně nové,“ popisuje Jana Waisserová.

Restaurátoři tedy nebudou výzdobu restaurovat, ale rekonstruovat. „Pro nás je rekonstruování rychlejší než restaurování, kdy musíme složitě konzervovat originál. Rekonstrukční práce zaberou méně času, ale zase je náročnější příprava, protože musíme všechno promyslet a navrhnout tak, aby to skutečně historicky odpovídalo, abychom nedělali úplný výmysl a falzifikát. Příprava trvala celou zimu,“ dodává Jana Waisserová.

Čtěte také

Restaurátoři tedy nejprve museli zjistit, jak štít původně vypadal. „Naše detektivní práce vycházela ze snímků Národního památkového ústavu. Ty jsou ve vysokém rozlišení, což je skvělé, ale zároveň jsou černobílé. Mohli jsme z nich tedy vycházet, ale potřebovali jsme ještě doplnit tu barevnou složku,abychom se dostali dál,“ líčí architekt Matěj Barla.

To umožnil film Valerie a týden divů z roku 1970, který se ve Slavonicích natáčel. „Zrovna v loňském roce byl Národním filmovým archivem digitalizován, takže jsme se dostali k barevné koncepci toho domu,“ dodává Jana Waisserová.

Se svým týmem pracuje na barokním štítu, ale i v renesančním podloubí, kde jsou původní malby vidět. „Zachovaly v podloubí, kde byly chráněné před povětrnostními vlivy. Budeme je restaurátorsky konzervovat, doplníme omítky a budeme je prezentovat jako fragment, aby bylo znát, že to je to, co tady zbylo,“ upřesňuje.

Na slavonickém náměstí budou restaurátoři pracovat asi dva měsíce. Pak dům, ve kterém je v současnosti hotel a kavárna Pivoňka, ukáže znovu svou historickou tvář.

Spustit audio

Související