Místem s venkovským charakterem, kde se dobře žije, má být po rekonstrukci Malé náměstí ve Veselí nad Lužnicí

15. prosinec 2023 08:14

Proměna za 48 milionů korun čeká Malé náměstí ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Jde o centrum bývalého samostatného městečka Mezimostí, které bylo za protektorátu roku 1943 připojeno jako místní část k Veselí nad Lužnicí. Cílem rekonstrukce je vrátit tomuto místu někdejší venkovský charakter. Vznikne tam park se stromy, keři a květinami, ubýt by naopak mělo aut.

„Nám se tady žije krásně, máme to tu opravdu rádi. Je to příjemný koutek, vlastně v centru města, ale zároveň má člověk pocit jako na vesnici. Smutné ale je, že je to tu plné aut, všude se parkuje. Přitom tu krásně funguje kavárna, pekárna, ten prostor má potenciál,“ popisuje Lucie Mylerová, která bydlí se svou rodinou v jednom z domů na Malém náměstí.

Právě i chaoticky parkující auta řeší plán na rekonstrukci Malého náměstí, za kterou město Veselí nad Lužnicí zaplatí 48 milionů korun. Projekt je kvůli velké finanční náročnosti rozdělen na více etap.

Čtěte také

Malé náměstí si investici podle starosty Víta Rady zaslouží. „Je to náměstí bývalého městečka, takže to bylo tenkrát centrum života a je doposud. Dá se říct, že se tu bude dělat úplně všechno, budou se modernizovat i některé sítě, udělá se zelený prostor, komunikace se změní,“ říká.

Jako první město dokončilo nové parkoviště za pět milionů korun. „Šlo o to, aby tu lidé dál mohli zaparkovat, když celé náměstí při rekonstrukci rozkopeme. Potřebovali jsme jim nějak odlehčit a v té době přeměny hlavní části náměstí se nám nově vybudované parkoviště hodí,“ doplňuje starosta.

Město Veselí nad Lužnicí na proměnu Malého náměstí vypsalo architektonickou soutěž. Vítězný projekt prostor člení na tři rozdílné části – vznikne klidná náves, náměstí a park. Radnice chce při financování využít dotaci.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související