Na nový vodovod čekají obyvatelé Zálužic u Pištína desítky let. Stavba už měla začít, ale odkládá se

6. duben 2022 08:42

Inflace a prudký nárůst cen dopadají i na menší obce. Příkladem je Pištín na Českobudějovicku, který chtěl zahájit dlouho chystanou stavbu vodovodu ve své místní části Zálužice. Vysoutěžená firma ale kvůli vysokým nákladům na poslední chvíli odstoupila od  smlouvy.

Studny v místě jsou přitom buď vyschlé, nebo mají nekvalitní vodu. Obyvatelé si tak na nový řad budou muset znovu několik měsíců počkat a projekt bude zhruba o jednotky milionů korun dražší.

„Kvalita vody je tak třiceti až padesátinásobně horší, než povoluje zákon, takže jsme si museli koupit domácí úpravnu vody za několik desítek tisíc. Každých šest týdnů kupujeme chemikálie, aby ta úpravna fungovala,“ popisuje Pavel Vrzal, který bydlí s rodinou v Zálužicích tři roky.

Přestože investoval desítky tisíc do vlastního vrtu i úpravny, vodu na vaření si domů musí dovážet v kanystrech. „Než voda nateče do úpravny, tak opravdu bez přehánění, když několik dní neprší, vypadá jako pomerančová limonáda. Smrdí to neskutečně po železe a to, co z úpravny dokáže vytéct, považuji za zázrak,“ líčí.

Spolu s několika sousedy se snažil vedení Pištína ke stavbě vodovodu přesvědčit. Když se ale konečně mělo začít stavět, přišla nečekaná zpráva. „Měli jsme přislíbeno, že vodovod bude, opravdu jsme to slavili, spadl nám kámen ze srdce. V momentě, kdy už se mělo začít kopat, ale nezačalo, to byla hrozná rána pro nás všechny,“ dodává Pavel Vrzal.

Přivedení vodovodu do Zálužic je hlavní investiční prioritou obce Pištín pro letošní rok. Obec už měla přislíbenou dotaci z ministerstva zemědělství i podporu Jihočeského vodárenského svazu.

Čtěte také

Od výběrového řízení na zhotovitele ale uběhlo několik měsíců a situace na trhu se změnila. Vítězná firma požadovala zvýšení nákladů zhruba o dva miliony korun. Vedení obce na to ještě dokázalo zareagovat. „Se skřípěním zubů jsme to na zastupitelstvu odsouhlasili a následně nám firma poslala, že ani s tímto navýšením to budovat nebude a vypověděla nám uzavřenou smlouvu,“ říká starosta Jaroslav Havel.

Kromě kvality spodní vody je problémem i sucho a studny jsou vyprázdněné. Obec proto vypsala nové výběrové řízení, přestože situace není jednoduchá. „Výběrové řízení bude trvat zhruba dva měsíce. Do konce listopadu bychom měli mít podle žádosti o dotaci projekt dokončený, zkolaudovaný, takže uvidíme, jestli to budeme stíhat,“ dodává Jaroslav Havel.

Růstu cen stavebních prací a materiálů čelí i Jihočeský kraj, jak potvrzuje náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek. Čím větší plánované investice jsou, tím víc výsledné částky narůstají. „Čeká nás velká rekonstrukce budějovické nemocnice, chceme postavit nový pavilon a v podstatě opustit dolní areál. Je to miliardová investice a už nyní máme signály, že dochází k navýšení o stovky milionů korun,“ uvádí Tomáš Hajdušek.

Spustit audio

Související