Téměř o sto procent vzrostly ceny stavebního materiálu. Zdražují tak i samotné stavby

15. červen 2021 15:58

Ceny stavebnin vyletěly za poslední tři měsíce raketově vzhůru. Stavebním firmám se proto navýšil rozpočet zakázek až o třetinu. Zdražení musí očekávat i zákazníci na jihu Čech. V současnosti se to ale zatím týká jen některých z nich.

„Například polystyrenové desky na fasádu jsou oproti podzimu takřka dvakrát tak drahé,“ ukazuje jeden ze stavebních materiálů, jehož cena se zvýšila, stavební technik Václav Paleček.

„Když v současné době kupujeme stavební chemii jako omítkoviny, penetrace, stavební železo, je znát, že ceny v řádech desítek procent rostou. Zdražení vidíme i na věcech, které se stavařinou souvisí, jako jsou pohonné hmoty, nářadí, pracovní pomůcky,“ dodává.

Zdražení stavebnin navýšilo cenu staveb až o třetinu. Firmy tak velký skok v cenách materiálu nepředvídaly.

Čtěte také

Podle jednatele českobudějovické společnosti Rondo Jiřího Douchy, která staví, ale také prodává nemovitosti, navíc hodně firem nemá ani sklady, aby se přezásobily na delší dobu. „Těžko se předzásobíte na stavby, které se budou realizovat za dva roky. Byli jsme zvyklí, že jsme veškeré výrobky dostali do tří týdnů, teď se to radikálně změnilo a běžné dodací lhůty jsou dva až tři měsíce,“ popisuje.

Lidé, kteří uzavřeli předkupní smlouvu na koupi novostavby nejpozději loni na podzim, ještě zdražení nepocítí. „Když už máme podepsané smlouvy o smlouvách budoucích, nemůžeme přijít za koncovým zákazníkem a zničehonic zvedat cenu. Veškerou výstavbu, kterou teď dokončujeme, musíme doplácet z peněz, které původně měly být ziskem z té stavby,“ vysvětluje Jiří Doucha.

Stavební firmy nedokáží ani teď zaručit, že současné ceny materiálu jsou definitivní. Proto si vyhrazují právo zvýšit cenu i u dříve obdržených objednávek, a to bez jakékoli sankce.

Spustit audio

Související