Na náměstí opět budou rozdávat knihy zdarma, pojede i literární trolejbus

25. duben 2018 09:10

Setkání s knihami doslova na každém kroku slibuje festival Literatura žije! Po roce opět vtrhne do českobudějovických ulic, uskuteční se od středy 25. dubna do pátku 27. dubna.

Hlavní hvězdou bude spisovatelka Bianca Bellová, držitelka ceny Magnesia Litera a Evropské ceny za literaturu. Při autorských čteních se představí také jihočeští autoři nebo lidé s duševním onemocněním, kterým pomáhá organizace FOKUS.

Festival Literatura žije! zasáhne v Budějovicích doslova každého. I toho, kdo jen tak půjde přes náměstí Přemysla Otakara II. Tam totiž určitě nepřehlédne velký knižní stan s téměř čtyřmi tisícovkami titulů k rozebrání.

„Kromě toho, že budeme jako každý rok rozdávat knihy ze sbírky Pošli knihu dál, máme letos novinku. Budou se prezentovat jihočeská nakladatelství se svou produkcí,“ říká organizátorka Eliška Štěpánová.

Ta se svými přáteli pořádá festival už popáté a vedle novinek, jako je třeba literární dílna pro děti, zařadila do programu oblíbené stálice.

Mezi ně patří středeční literární trolejbus. „Bude to linka číslo 3, protože ta křižuje České Budějovice z Máje na nádraží a odtud zase na Máj. V literárním trolejbuse se budou číst různé úryvky z knih a akusticky hrát živá hudba. Autoři sedí běžně na sedadle mezi cestujícími a máme tam malý mikrofon, takže je slyšet. Když jsou cestující spokojení, tak někdy i zatleskají,“ popisuje.

Literární rekordman Jan Bauer píše každý den a vydává pět knih ročně

Spisovatel Jan Bauer

Před nedávnem převzal Jan Bauer z Vodňan od agentury Dobrý den certifikát za vytvoření českého rekordu v počtu vydaných knih. Napsal jich přes 170. S redaktorem Filipem Černým poseděl v hospodě U zlatého soudku a nad sklenicí piva debatoval o literatuře, politice, životě.

Čtvrteční večer bude patřit tajemnu a hororu, tedy trashové literatuře. Pátek bude naopak hravý a sami si můžete vyzkoušet haiku. „Je to nejkratší literární forma na světě, má pět, sedm, pět, takže dohromady sedmnáct slabik a my bychom vás rádi s manželkou, která je z Japonska, pozvali na setkání, kde si tuto formu může vyzkoušet každý. Myslím si, že nejdůležitější je, aby ten váš prožitek byl autentický, abyste to opravdu cítili, nevymýšleli hlavou, ale psali srdcem,“ vysvětluje spisovatel a cestovatel Pavel Janšta.

Hudba kombinovaná s textem a tancem v podání jihlavské formace MAKE UP NOT WAR se postará o páteční vrchol festivalu Literatura žije! „Festival zakončíme jednak slam poetry show, na kterou se těšíme, protože tady budou vystupovat velké slamové hvězdy, a po ní začíná náš celonočník, kdy je to takové uvolněné pásmo hudby, čtení, literárních her,“ dodává Eliška Štěpánová.

Na celonočník může přijít každý a přečíst tu úryvek ze svého oblíbeného díla.

autor: pku
Spustit audio

Související