Městská knihovna v Sezimově Ústí zažívá čtenářský boom

19. leden 2018

První rok existence slaví nové sídlo městské knihovny v Sezimově Ústí II. Ta se vyznačuje moderním architektonickým pojetím, které na Školním náměstí nemůžete přehlédnout.

Původní adresa, na které knihovna dlouhá léta sídlila, už neexistuje. Radnice objekt nechala zdemolovat a vytvořila místo pro nový dům s pečovatelskou službou.

Čtenáři si ale na nové sídlo docela rychle zvykli. „Se službami knihovny jsem velice spokojená. Dokonce jsem nemohla jednu knížku najít a paní byla moc ochotná a pomohla mi,“ říká Pavlína, která patří mezi pravidelné návštěvnice knihovny.

Knihy si chodí půjčovat zhruba 750 čtenářů, z toho polovinu tvoří děti. Podle vedoucí knihovny Kristýny Mrázové rozhodně neplatí, že mládež dnes tráví čas jen s mobilem v ruce nebo před monitorem počítače. „Podle mého názoru čtou. Naši knihovnu navštěvuje hodně dětí a také spolupracujeme se školami, školkami, družinami, takže děti knihovnu znají už od útlého věku a nebojí se sem chodit,“ dodává.

Náklady na vybudování nového sídla knihovny byly 6,5 milionu korun. Starosta Martin Doležal přiznává, že tahle cena se i jemu původně zdála dost vysoká. Teď ale ví, že se investice vrací. „Narostl obecně počet čtenářů, ale zejména dětských čtenářů, kteří se velmi aktivně zapojují do jednotlivých programů, projektů, soutěží. To je trend, který se za rok podařilo nastolit,“ připomíná.

S velkým zájmem se například setkává takzvané pyžámkové čtení, které se uskuteční od půl šesté odpoledne v pátek 19. ledna.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio