Na jihu Čech se v noci otevře 110 kostelů. Své prostory otevírají i muzea

24. květen 2019 07:51

Víc než 1600 kostelů a modliteben v celé republice se letos připojí k Noci kostelů. V Jihočeském kraji lidé můžou navštívit celkem 110 z nich.

Poprvé se k akci přihlásil i zámek Hluboká. „Návštěvníky zavedeme do hlubocké zámecké kaple, jejíž chloubou je unikátní gotická netolická archa. To je oltář, který Schwarzenbergové v 19. století přinesli z netolického kostela sem na Hlubokou,“ popsal hlubocký kastelán Martin Slaba.

Návštěvníci mohou zajít i na muzejní noc. Své prostory otevře i řada muzeí v Jihočeském kraji a na návštěvníky čekají kromě prohlídek stálých expozic a výstav i doprovodné a kulturní programy.

Například v Jindřichově Hradci se zaměří na karetní hry, v Dačicích na sběratelskou vášeň a v Soběslavi na houbaření.

Šedesátiny vodní elektrárny v Lipně nad Vltavou připomíná nová výstava

Šedesátiny vodní elektrárny v Lipně nad Vltavou připomíná nová výstava

Lipenská vodní nádrž si letos připomíná šedesát let od svého uvedení do provozu. Vodní elektrárna za tu dobu vyrobila přes osm miliard kilowatthodin elektřiny.

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích připravilo pro návštěvníky program před budovou i uvnitř v muzeu. Začne v 17 hodin na Senovážném náměstí, kde předvede akrobatické kousky na kole Josef Bigas. V přízemí muzea si můžete vyrobit vlastní pohlednici, zápisník nebo odznak. První patro ovládne držitel ceny za posun magie do třetího tisíciletí - kouzelník a tanečník Radek Bakalář.

K vidění je v Jihočeském muzeu výstava Svět kostiček o stavebnici Legu nebo výstava Johann Steinbrener - příběh vimperského knihtisku.

V Písku zavzpomínají na Jitex

Netradiční Muzejní noc si připravilo i Prácheňské muzeum v Písku. Slovem, tancem, divadlem i filmovými snímky se v něm začne v 19 hodin vzpomínat na písecký fenomén Jitex.

Chybět v Písku nebude módní přehlídka. Představí se na ní jak modelky s modely nástupnické firmy Jitex Comfort, tak dámy, které oděvy a prádlo ze zdejšího textilního závodu převáděly už před několika desítkami let. K plánovaným bodům programu patří i komentované prohlídky výstavou o Jitexu.

Muzeum lesnictví, myslivectví a rybářství v loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou zvolilo téma život u vody. Návštěvníci si už od šestnácti hodin můžou vyzkoušet, kolik váží naše běžné druhy ryb, jak rybaří zvířata a jak lidé. Uvidí i vodní rostliny a živočichy - od ryb až po pijavice. Chybět nebudou ukázky pletení sítí nebo výroby oděvních dekorací ze šupin.

Prachatické muzeum vybralo téma Lidé a psi na hranicích. V půl šesté začne komentovaná prohlídka výstavy Třicetiletá válka a polní opevnění. Potom předvedou svoje dovednosti služební psi. Součástí programu bude i vystoupení šermířů a ohňová show.

Spustit audio

Související