Silonová kombiné, teplákové soupravy i první funkční textil. Výstava připomíná 70 let podniku Jitex

18. březen 2019 07:30

Výstava Jitex 70 v Prácheňském muzeu v Písku připomíná jeden z průmyslových fenoménů jihočeských moderních dějin. Podnikem Jitex prošly od roku 1949 tisíce zaměstnanců, někteří z nich jsou zachyceni na dobových fotografiích v expozici společně s ukázkami strojů nebo typického oblečení.

Při vstupu na výstavu minou návštěvníci nejprve píchačky. „Snažili jsme se vytvořit iluzi hlavní brány, protože to je místo, které všichni zaměstnanci mají v živé paměti,“ říká autor expozice Bohumír Bernášek.

Dále představuje stroje, látky i samotné modely. „Snažili jsme se vybírat nejenom tu špičkovou top módu, kterou často spotřebitel v Československu neměl šanci dostat. Máme tu i produkci, která byla, dá říct, průměrná, ale každý ji zná – silonová kombiné, spodní prádlo, mikiny, teplákové soupravy,“ ukazuje.

Jitex byl v mnoha ohledech pokrokovým podnikem, například při zpracování umělých vláken. „Měl celou řadu světových primátů a patentů. V Jitexu jako první zpracovávali české umělé vlákno, v 50. letech to byl obrovský hit – nemačká se, nemusí se žehlit, je lehký a průsvitný. Prodyšný ale nebyl, to byla ta špatná vlastnost, a proto v 70. letech zájem spotřebitelů ochabl. Jenom do Sovětského svazu se pořád vyvážel po vagonech,“ popisuje Bohumír Bernášek.

Hitem byly bezesporu i plenkové kalhoty. „Ty jsou z polyesteru. Byl to patent výzkumného ústavu pletařského a je to první funkční textilie,“ dodává autor výstavy.

Všechny tyto modely si mohli lidé koupit také ve vzorkové prodejně na Alšově náměstí v Písku. I ta je na výstavě zachycená. Ta dobové fotografii před budovou stojí mažoretky, což je zvláštnost spojená s Jitexem. „Při otevírání vzorkové prodejny v roce 1968 přemýšlel vedoucí propagace pan Prach nad tím, jak oživit slavnostní otevření a přišel s nápadem na mažoretky. Ty byly chápány jako taková západní móda, takže si musely vyžádat povolení na okresním výboru KSČ, nemohly dostat kozačky, takže si v Jitexu nechaly vyrobit takové kamaše, které použily s bílými lodičkami,“ vypráví Bohumír Bernášek.

Hodně času mohou v expozici strávit i děti z mateřských a základních škol. „Asi nejzajímavější pro ně budou pletací a tkalcovské stroje. Ukážeme jim rozdíl mezi pleteninou a tkanou látkou a samy si pleteninu i vyrobí,“ uvádí muzejní pedagožka Klára Koubová.

Výstava Jitex 70 potrvá v Prácheňském muzeu v Písku až do 26. května.

Spustit audio

Související