Na delší výlety do jižních Čech nejčastěji jezdí domácí turisté. Tráví tu v průměru pět dnů

18. září 2019 09:43

Domácí turisty můžete na jihu Čech potkat častěji než zahraniční návštěvníky. Vyplývá to z analýzy Jihočeské centrály cestovního ruchu, která zpracovala data za celý loňský rok.

Jihočeská centrála cestovního ruchu spolupracovala s mobilním operátorem, od kterého získala informace o typu, pohybu nebo původu turistů a délce jejich návštěv v regionu. Díky lokalizaci telefonů mohla centrála vyloučit ze statistky lidi, kteří v Jihočeském kraji bydlí, pravidelně sem dojíždějí za prací, nebo cizince, kteří tu dlouhodobě pobývají.

Z analýzy vyplynulo, že Jihočeský kraj za celý loňský rok při jednodenním výletě navštívilo téměř 1,5 milionu českých turistů a skoro 2,9 milionu cizinců. Češi se ale na rozdíl od cizinců do Jihočeského kraje průměrně ještě třikrát v daném roce vrátili.

Při výletech, které trvaly víc dnů, už ale mezi turisty převládali Češi. V průměru v kraji strávili přes pět dnů a přijelo jich 1,9 milionu. Zahraničních turistů bylo jenom 980 tisíc a strávili tu necelé tři a půl dne.

Čtěte také

Z domácích návštěvníků do jižních Čech nejčastěji jezdí Středočeši a Pražané, nejméně obyvatelé Zlínského a Karlovarského kraje. Nízké procento návštěvníků z těchto regionů může být způsobené ale i tím, že se jedná o populačně nejmenší kraje České republiky. Zahraniční výletníci a turisté přijíždějí nejčastěji z Rakouska a Německa.

Nejnavštěvovanější turistickou oblastí bylo loni Českobudějovicko – Hlubocko, následované Toulavou a Českokrumlovskem.

Řeku Vltavu podle průzkumu Jihočeské centrály cestovního ruchu loni navštívilo téměř 2,9 milionu lidí. Převažovali domácí turisté, kterých byly více než 2 miliony. Nejčastěji mířili do vodácké oblasti, tedy od pramenů řeky na Šumavě až po Boršov nad Vltavou. Duhou nejnavštěvovanější zónou na Vltavě jsou potom přehrady Orlík, Kamýk, Slapy až po Vranné nad Vltavou.

Spustit audio

Související