Na Českobudějovicku dopadla policie stalkera, který vyhrožoval své přítelkyni

16. srpen 2012

Stalking, neboli nebezpečné vyhrožování – takového činu se dopustil 45letý muž z Českobudějovicka.

Od března do současnosti vyhrožoval své 25leté přítelkyni. Opakovaně, pomocí sms zpráv a telefonicky ji zastrašoval ublížením na zdraví a zabitím. Českobudějovickým kriminalistům se ale podařilo pachatele zadržet a jeho nezákonné jednání prokázat.

Za ně mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. Jak bychom se měli při stalkingu zachovat, radí policejní mluvčí Regina Tupá: „Dejte stalkerovi najevo, že nemáte na jeho projevy zájem, bez výjimky se vyhněte schůzkám, telefonním hovorům, sms. Jakákoli reakce z vaší strany stalkera povzbuzuje k další aktivitě. Všechny důkazy obtěžování, záznamy telefonních hovorů, dopisy a sms si uschovejte. Jakmile kontaktujete policii, budete tyto důkazy potřebovat.“


Stalker je člověk patologicky posedlý zájmem o jinou osobu, často veřejně známou nebo jemu blízkou. Projevuje se zejména opakovaným fyzickým sledováním, nechtěnými kontakty (dopisy atp.), dlouhodobým sledováním aktivit dotyčné osoby a sbíráním informací o ní, případně nemístným oslovováním jejích příbuzných, přátel atp. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a může vzbuzovat strach a někdy ústí až v trestní stíhání stalkera. (zdroj: Wikipedie)

autor: kbch
Spustit audio