Múzy přináší do Třeboně umění. Hlavní motiv na historické divadelní oponě vypadá díky restaurátorovi jako nový

3. září 2021

Jednu z nejstarších dosud používaných opon má Divadlo J. K. Tyla v Třeboni. Diváci ji teď spatří v restaurované podobě.

Oponu právovárečného divadla v Třeboni namaloval v roce 1871 písecký malíř František Skála. Jedná se o jednu z nejstarších dochovaných opon a patrně nejstarší funkční a nejdéle používanou oponu v Čechách a na Moravě. Jsou na ní vyobrazeny múzy vznášející se nad Prahou.

V roce 2020 začal restaurátor Jiří Látal, akademický malíř z Litomyšle, třeboňskou oponu obnovovat. Sejmul ji, opravil rubovou stranu, zacelil trhliny a opravil ostatní mechanické vady na oponě a navíjecím válci.

V letošním roce práce pokračovaly na lícové malované straně opony. Malba byla povrchově znečištěná a také popraskaná, navíc se na ní podepsaly přemalby a nevhodné zásahy při opravách v minulosti.

Opona třeboňského divadla v nové zrestaurované podobě

Restaurátor Jiří Látal tedy oponu znovu sejmul z navíjecího válce na jevišti Divadla J. K. Tyla a položil ji na podlahu v loutkovém divadle, kde pracoval. Plochu opony vyrovnal žehlením, zbavil ji prachu a tmelil trhliny zacelené v první etapě. Následovaly retuše malby na poškozených místech a výměna dřevěné dojezdové lišty.

Letošní i loňská obnova opony je podle radnice částečně hrazena z dotačního programu Jihočeského kraje. V roce 2020 získala Třeboň na obnovu 100 tisíc korun a o rok později 150 tisíc korun, k nimž pak město přidalo ze svého rozpočtu 181 a 180 tisíc.

Spustit audio

Související