Vimperská madona odložila pozlacené šaty. Památkáři skenovali její původní siluetu

7. únor 2020 10:24

Památkáři ve Vimperku na Prachaticku ve čtvrtek výjimečně vyjmuli sochu madony z 15. století z niky nad oltářem v místním kostele. Zaměřovali 3D skenerem její siluetu, aby mohli vytvořit přesnou kopii.

Nejprve restaurátoři ze sochy opatrně sundali kovové šaty, které jsou nepůvodní a madona je získala až v 19. století.

„Používám 3D skener, který vypadá trochu jako mixér. Díky němu pořídím snímky ze všech stran,“ popsal Jiří Pec. Následně vznikne 3D model, podle kterého restaurátor vytesá kopii madony pro muzeum ve vimperském zámku.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie byl také kurátor sbírek českobudějovického biskupství Jiří Vácha. „Vimperská madona je jedna z nejvzácnějších ve středoevropském regionu. My dozorujeme celou akci, kolega pomáhal s odstrojováním kyrysu, to znamená těch oblečků, v kterých je uložena, a bude pomáhat i s oblékáním a vkládáním do niky,“ vysvětlil.

Na kopii madony z Vimperka bude pracovat restaurátor Lukáš Černý, hotový bude nejdříve za šest měsíců. „Kopie by měla být ve stálé expozici na vimperském zámku. Je to samozřejmě práce, která se dělá asi jednu za život, takže se na to moc těším, i když je to celkem časově náročné,“ řekl.

Čtěte také

Podívat se na sochu bez kovových šatů na čtyři metry vysoké lešení přišla i starostka Jaroslava Martanová. „Socha je nádherná, ten bezprostřední kontakt je úžasný, dýchá na vás historie. To, že na zámku bude vystavena její kopie, je úžasný počin, tam mnozí lidé zblízka uvidí, jakou máme vzácnost ve vimperském kostele,“ dodala.

Původní socha z 15. století je z opuky. „Opuka je neskutečně jemná, když se poškodí, tak se rozpadá na jemný písek. Umělci, kteří pracovali s tímto kamenem, moc dobře věděli, že je tak tvárný, že se dá škrábat i hřebenem,“ připomněl Jiří Vácha.

Z jakého materiálu bude kopie, Lukáš Černý ještě přesně neví. Přizpůsobit se původnímu kameni by ale chtěl, co nejvíc to bude možné.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související