Muzeum v Soběslavi ukazuje kapra v lidovém umění a vánoční tradici
Když se řekne ryba, kapr, šupinka, představí si většina z nás kraj třeboňských rybníků, tradiční výlovy a také štědrovečerní stůl s rybím pokrmem. Byla ale ryba součástí slavnostní večeře odjakživa? A co rybí šupinky? Jakou magickou moc jim svátky radosti přisuzovaly?
Odpověď na tyto a další otázky přináší vánoční výstava v Blatském muzeu v Soběslavi. Autoři jí dali název Kapr v lidovém umění a vánoční tradici.
„My se pokaždé snažíme přijít s nějakým jiným tématem pro vánoční výstavu. Když jsme přemýšleli, co přinést po loňské velice úspěšné výstavě kostelních jesliček, padla volba na tématiku vánoční ryby a především výšivku rybí šupinou,“ říká vedoucí Blatského muzea Daniel Abazid.
Návštěvníci se dozví i to, že kapr na vánočním stole nemá příliš dlouhou tradici. „Vůbec to není nějaká prastará tradice, i když to dneska už tak určitě vnímáme. Kapr na vánočním stole v lidové domácnosti je záležitost 20. století. V 19. století se určitě na venkově o Vánocích nejedl,“ připomíná Daniel Abazid.
Čtěte také
Autoři výstavy představují i exponáty, které má ve svých sbírkách jen málokteré muzeum. Jedná se například o zástěry z druhé poloviny 19. století zdobené výšivkou z rybích šupin. „Právě zástěry byly nejčastějším oděvním prvkem, který se zdobil rybí šupinou, krom toho třeba nějaké kabátky,“ vysvětluje vedoucí muzea.
Později, když už lidé tolik nenosili kroje, se tradice přenesla i na bytové doplňky. „Výšivka rybí šupinou byla přenesena například na dekorativní polštáře nebo dokonce obrazy,“ dodává Daniel Abazid.
Výstavu Kapr v lidovém umění a vánoční tradici můžete v Blatském muzeu v Soběslavi navštívit do neděle 5. ledna.
Související
-
Skromnější, ale přesto šťastné a veselé. Tak na Vánoce vzpomíná žena, které je 101 let
Věra Kleissnerová z domova důchodců v Horní Plané se narodila před 101 lety v Čáslavi. Vánoce už teď moc neprožívá. Nejhezčí svátky ze svého dětství si ale pořád pamatuje.
-
Kapři na sádkách drží hladovku a jsou stále v pohybu, aby měli chutnější maso
Lidé se na vánoční svátky připravují už od začátku adventu. Také ryby musí projít určitou přípravou. Jejím základem je několikatýdenní hladovka.
-
Prácheňské muzeum zve na Prošívané Vánoce a Vánoce na nitce
Vánočně zaměřené expozice muzea v jihočeském městě Písek letos ukazují pletené, háčkované i paličkované vánoční ozdoby a betlémy. Více o výstavách řekl ředitel Jiří Prášek.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Odpovědi nemám.‘ Vysoká škola tají, co udělala se znalcem, který stáhl část posudku z internetu
-
Selhali Zelenského bodyguardi? Ukrajinistka o atentátu na prezidenta a ruské úchylce na data
-
Ukrajinci na útok Ruska v Charkovské oblasti připraveni nebyli, i když tvrdí opak, říká generál
-
Čeští hokejisté podlehli Švýcarsku 1:2 v samostatných nájezdech. Vítězný gól vstřelil Kurashev