Kapři na sádkách drží hladovku a jsou stále v pohybu, aby měli chutnější maso

19. prosinec 2019 11:15

Lidé se na vánoční svátky připravují už od začátku adventu. Také ryby musí projít určitou přípravou. Jejím základem je několikatýdenní hladovka. Na první pohled drastická záležitost, ve skutečnosti běžné zacházení s rybou před cestou na vánoční trh.

Na sádkách v Kestřanech na Písecku se teď nad hladinou objevují stovky ploutví a hřbetů. „V této sádce máme kapra výběr, šupinatého, má váhu tři až čtyři kilogramy. V další sádce máme kapra jednotku, kilo osmdesát až dvě kila dvacet,“ ukazuje sádecký Krajského školního hospodářství Jiří Průcha.

Čtěte také

V pozadí je slyšet, že do sádky neustále proudí čistá voda. Jde nejen o to, aby ryby měly neustále dostatek kyslíku. „Ryby jsou stále v pohybu a čistí se od rybničních sedimentů po slovení, aby bylo chutnější maso,“ vysvětluje Jiří Průcha.

Každá ze sádek je propojená kanálem s budovou. V ní je slovovací nádrž rozdělená na dvě části. „Do jedné ryby připlují ze sádeckých nádrží, do druhé se přepustí určité množství ryb a následně se vpustí do takového výtahu, což je zároveň i váha. Dopraví se do podavače a následně do nákladního auta,“ popisuje ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.

Způsob sádkování a také expedice ryb je stále stejný. Letos se nezmění ani ceny vánočních kaprů. Lidé si je budou moci koupit na prodejních místech jihočeských rybářů v ceně od 80 do 95 korun za kilogram.

Spustit audio

Související