Kapři na sádkách drží hladovku a jsou stále v pohybu, aby měli chutnější maso
Lidé se na vánoční svátky připravují už od začátku adventu. Také ryby musí projít určitou přípravou. Jejím základem je několikatýdenní hladovka. Na první pohled drastická záležitost, ve skutečnosti běžné zacházení s rybou před cestou na vánoční trh.
Na sádkách v Kestřanech na Písecku se teď nad hladinou objevují stovky ploutví a hřbetů. „V této sádce máme kapra výběr, šupinatého, má váhu tři až čtyři kilogramy. V další sádce máme kapra jednotku, kilo osmdesát až dvě kila dvacet,“ ukazuje sádecký Krajského školního hospodářství Jiří Průcha.
Čtěte také
V pozadí je slyšet, že do sádky neustále proudí čistá voda. Jde nejen o to, aby ryby měly neustále dostatek kyslíku. „Ryby jsou stále v pohybu a čistí se od rybničních sedimentů po slovení, aby bylo chutnější maso,“ vysvětluje Jiří Průcha.
Každá ze sádek je propojená kanálem s budovou. V ní je slovovací nádrž rozdělená na dvě části. „Do jedné ryby připlují ze sádeckých nádrží, do druhé se přepustí určité množství ryb a následně se vpustí do takového výtahu, což je zároveň i váha. Dopraví se do podavače a následně do nákladního auta,“ popisuje ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.
Způsob sádkování a také expedice ryb je stále stejný. Letos se nezmění ani ceny vánočních kaprů. Lidé si je budou moci koupit na prodejních místech jihočeských rybářů v ceně od 80 do 95 korun za kilogram.
Související
-
Když vánočního kapra vrátíte do rybníka, odsoudíte ho k mučivé smrti, říká autor rybího receptáře
Už devátou knihu napsal Miloš Štěpnička z Vodňan, který se celý život věnuje historii, chovu a přípravě ryb. Publikace má název Nový velký rybí receptář Miloše Štěpničky.
-
Kapr bez kostí? Jde to, zkuste jednoduchý trik a upečte si výborné rybí biftečky
Specialitou kulináře Petra Stupky, kterého znáte z pořadu Kuchařské čarování, je kapr bez kostí. Tajemství spočívá v jednoduchém triku s ostrým nožem.
-
Kulinářské tipy a fígle pro přípravu štědrovečerního menu
Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát a vánočka se budou servírovat na Štědrý den. Kuchař Petr Stupka proto přináší několik tipů, jak dobře zvládnout přípravu.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Nesdílím Koudelkovo paranoidní vidění světa, obhajuje Paroubek rozhovor pro proruský web
-
V pražské nemocnici zaměnili pacientky. Lékaři provedli potrat ženě, která přišla jenom na kontrolu
-
Přísaha vyměnila kriminalisty za politiky a spojila se s Motoristy. Ideologické tápání skrývá za ‚střed‘
-
ŽIVĚ: Hokejisté Třince a Českých Budějovic bojují v rozhodujícím duelu o postup do semifinále