Mohyla v Albrechticích vydala vzácné nálezy z doby bronzové a železné

19. červen 2018 14:25

Archeologové Prácheňského muzea v Písku odkrývají v Albrechticích nad Vltavou část mohyly staré přibližně 3500 let. Jde o jedno z největších nalezených pohřebišť v Jihočeském kraji.

„Nejčastěji nacházíme takzvané keramické urny, do kterých byl ukládán popel nebožtíků v době bronzové a ve starší době železné,“ ukazuje Jaroslav Jiřík.

V jednom ze žárových hrobů narazili například na dva skleněné korálky. „Jsou takové pěkné z modrého kobaltového skla, takže jsou velmi zajímavé a vzácné, byť jsou deformované žárem. To samozřejmě souvisí s tím, že prošly kremací společně s ostatky,“ říká archeolog.

Mohyla v Albrechticích nad Vltavou patří k největším v Čechách. Má totiž průměr třicet metrů a tvar osmiúhelníku.

Archeologové odkrývají v Albrechticích nad Vltavou část mohyly staré přibližně 3500 let

Na okraji naleziště jsou patrné černé a cihlové čárky. I to je pro archeology nález. „Říkáme tomu stratigrafie. Začínáme nahoře vrstvou kamenů, které jsou součástí mohyly samotné, potom tmavší vrstva zeminy je násep mohyly a ten je ukončen linií uhlíčků a zlomků keramiky, které signalizují další žárový hrob,“ vysvětluje Jaroslav Jiřík.

Nejen vzácné nálezy, ale i práci archeologů představuje výstava v Českém Krumlově

Petra Effenberková, archeoložka a autorka výstavy Dobrodružství archeologie v Regionálním muzeu v Českém Krumlově

Zkreslené představy o práci archeologů a také obecně rozšířené mýty vyvrací výstava Dobrodružství archeologie. K vidění je v Regionálním muzeu v Českém Krumlově do 24. června.

Výjimečným nálezem byly podle archeologa Tomáše Hiltschera také sloupové jámy. „Víme, že součástí konstrukce mohyly byly nějaké nadzemní sloupy, ovšem nemůžeme se domnívat, k čemu tehdy mohly sloužit. Byly rozmístěné v rámci celé mohyly. Podobné konstrukce nejsou v rámci mohyl běžné, známe je až ze zahraničí,“ dodává.

Archeologický průzkum mohyly trvá zhruba do poloviny června, potom musí archeologové nálezy zrestaurovat a zdokumentovat. Na místě mohyly začne výstavba rodinného domu.

Spustit audio

Související