Nejen vzácné nálezy, ale i práci archeologů představuje výstava v Českém Krumlově

15. červen 2018 07:28

Zkreslené představy o práci archeologů a také obecně rozšířené mýty vyvrací výstava Dobrodružství archeologie. K vidění je v Regionálním muzeu v Českém Krumlově do 24. června.

Kurátoři vůbec poprvé představují významné archeologické nálezy z poslední doby, ale také návštěvníkům ukazují postupy a metody práce v terénu, klasickou i moderní techniku.

„Obvykle se vyberou nějaké archeologické nálezy a vystaví se, ale já jsem si říkala, že by možná bylo dobré ukázat i práci archeologa,“ komentuje autorka výstavy Petra Effenberková.

Mnozí si představují, že archeologové především kopou do země, ale moderní doba jim dává spoustu dalších možností. „Existuje například letecká archeologie, která využívá toho, že za příhodných podmínek se v určitém období roku vyrýsují na povrchu určité nerovnosti a barevné odlišnosti, které jsou viditelné z výšky,“ popisuje Petra Effenberková.

Archeologa nejčastěji uvidíte v montérkách a s lopatou nebo detektorem kovu v ruce

Archeolog Ondřej Chvojka teď s kolegy zkoumá jedno z pravěkých nalezišť na Českobudějovicku. Místem brzy povede dálnice D3

Má vysokoškolské vzdělání, přesto tráví dost času v montérkách. Pracuje často venku, většinou v místech, kde se bude něco stavět. Zjišťuje, jestli v zemi nezůstalo něco po našich předcích. Také ale píše vědecká pojednání a přednáší studentům. To vše obnáší práce archeologa.

Na výstavě Dobrodružství archeologie jsou k vidění nálezy z výzkumu za zhruba posledních pět let. „Drtivá většina je vystavena vůbec poprvé. Máme zastoupeny nálezy sídlištní, to jsou velké keramické nádoby, pak i nálezy z pohřebišť. Nejčerstvější nálezy jsou z loňska z Chvalšin, kde se rekonstruuje fara,“ dodává Petra Effenberková.

Druhá část expozice nabízí simulaci pracoviště archeologa. „Připravili jsme takový náhled, jak to asi vypadá při skutečném archeologickém výzkumu. Snažila jsem se představit a vysvětlit, jak vůbec ten výzkum začíná, co sledujeme, proč kopeme třeba šachovnicově,“ říká autorka výstavy.

Zároveň dodává, že i v moderní době, kdy jsou k dispozici počítače a různá skenovací zařízení, se archeologové neobjedou bez klasického náčiní. „Stále nejvíc pracujeme s měřícím pásmem, štětečkem, špachtlí a škrabkami,“ uzavírá.

autor: mvo
Spustit audio

Související