Mizející památky zachytil blatenský fotograf Josef Hornát. Teď své snímky vystavuje

13. březen 2022 10:49

Kdysi to byly významné budovy, teď postupně chátrají a upadají v zapomnění. To je téma, kterému se věnuje blatenský fotograf Josef Hornát. Své nejlepší snímky právě představuje v tamní Galerii Spektrum na autorské výstavě s názvem Mizející památky.

„Ty objekty nejsou jen z jižních Čech, ale i ze středních a západních. Asi nejvíc jich najdeme v pohraničí, v Sudetech,“ ukazuje na své fotografie Josef Hornát. Zachycuje nejen celé budovy a místnosti, ale i nalezené předměty jako hračky, klavíry, knihovny, akvária.

Při popisu konkrétních míst je ale velmi tajemný. „Tohle je třeba velký zámek, nemůžu říct konkrétní místo, aby se to víc nerozkrádalo. I když nevěřím tomu, že lidé, kteří se na to jedou podívat, to rozkrádají, většinou to dělají místní, děti, sběrači kovů,“ dodává.

Urbex, kterému se Josef Hornát věnuje, je podle něj v Čechách stále populárnější. „Je to vyloženě průzkum opuštěných budov, s tím spojené fotografování a uchovávání obrazového materiálu budov, které pak už nebudou. Podle mě je třeba zachytit i ty méně zajímavé objekty, třeba polikliniky, hájovny,“ říká.

Čtěte také

Objekty k fotografování hledá především na internetu, třeba pomocí satelitních snímků. Někdy může být průzkum opuštěných budov poměrně dobrodružný koníček. „Většinou to ale dopadne dobře. Když zrovna přijde majitel a vidí, že nic nekradete a jen fotíte, tak je často překvapený a nakonec říká, ať si toho nafotím klidně víc,“ vypráví Josef Hornát.

Kurátorem výstavy v Galerii Spektum v Blatné je Jan Týc. „Josef Hornát dokáže v budově, kterou spousta lidí přejde bez povšimnutí, vidět to krásno. Já bych řekl, že v tom vidíme především ty lidské osudy, lidi, kteří tam byli,“ dodává.

Výstava Mizející památky zůstane v Blatné do konce března, pak ji nahradí nová expozice. „Od začátku dubna tady tři měsíce bude mít svá díla galeristka z Galerie Holandský dům v Berouně Alena Šustrová, která mimo jiné také fotografuje, představí průřez svou tvorbou za poslední roky,“ uvádí Jan Týc.

Spustit audio

Související