Mistr vytáhl tužku a začal si při hostině kreslit na ubrus, vzpomíná Lev Šimák na Mikoláše Alše

5. září 2021

Vybavíte si obraz Mikoláše Alše, na kterém Jan Žižka sedí na velkém bílém koni a v pravé ruce třímá vztyčený palcát? Určitě ano, visel takřka v každé škole. A chtěli byste vědět, jak mistr malíř kreslil?

Logo

Poslechněte si archivní záznam ze srpna 1966, ve kterém malíř, grafik a publicista Lev Šimák vzpomíná na své dětství a na setkání s Mikolášem Alšem.

Poznal ho ještě coby malý kluk na svatbě u příbuzných. „Mistr vytáhl tužku a začal si při hostině kreslit na ubrus. Když to můj tatínek viděl, přinesl mu honem asi šedesát papírů, a tak Mikoláš Aleš kreslil,“ vypráví Lev Šimák.

Sám si přinesl stoličku, posadil se vedle malíře a pozoroval ho. Mikoláš Aleš mu tehdy dokonce nakreslil obrázek na přání. Malý Lev Šimák chtěl, aby mistr vypodobnil slavného kanonýra Jabůrka, ale Mikoláš Aleš mu zprvu nerozuměl, a tak nakreslil úplně někoho jiného...

Jak to dopadlo? Poslechněte si magazín Vltavín.

Kromě vzpomínek na Mikoláše Alše vás v pořadu čeká návštěva jeskyně Betáň a muzea věnovaného vysídlení pohraničí v Kamenné.

Na závěr se ohlédneme za zářijovými událostmi roku 1938, tedy období česko-německé krize v pohraničí vrcholící mnichovskou dohodou. Připomeneme ji krátkou reportáží z vesničky Křenov nedaleko Českého Krumlova. Dříve se jmenovala Krenau a uprostřed návsi tu nemají kašnu nebo zvoničku, ale bunkr.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.