Miliony sazenic jsou potřeba na zalesňování holin po kůrovcové kalamitě. Smrky se staly nedostatkovým zbožím

22. březen 2022 13:37

Lesníci obtížně shánějí smrky na zalesňování, o sazenice je velký zájem. Po celém Česku jsou totiž rozsáhlé holiny po kůrovcové těžbě. Sklady jihočeských pěstitelů stromků jsou plné sazenic připravených k výsadbě, přesto je jich málo.

„Máme tady hlavně smrk, borovici, modřín, douglasku a z listnáčů nejvíce dubu, buku, olše,“ vyjmenovává druhy sazenic ve skladu lední školky její majitel Jiří Pexídr.

„Je tady okolo 800 tisíc sazenic, které jsou vyzvednuté ze školek, vytříděné a uskladněné v klimatizačních skladech s řízenou atmosférou. Zbytek je ještě na záhonech v lesních školkách, postupně se budou vyzvedávat, třídit a opět uchovávat ve skladech,“ dodává.

Tato lesní školka vyprodukuje letos celkem čtyři miliony sazenic jehličnatých a listnatých stromků. Už teď má téměř na všechny kupce. „Došlo v podstatě k masivnímu úhynu smrků na území celé republiky. To znamená, že máme největší podíl expedované sadby ve smrku. Zájem o listnáče zůstává stejný, protože ty plní funkci melioračních a zpevňujících dřevin a zákonem jsou dané do podílu 25 procent všech stromků na pasece,“ uvádí Jiří Pexídr.

Čtěte také

Městské lesy Dačice přišly kvůli kůrovci o 60 procent lesů. Letos musí vysadit 1,6 milionu sazenic. Výsadba z jejich lesní školky jim ale stačit nebude.

Jednatel společnosti Kamil Kupec připouští, že sazenice smrku se jim i dalším majitelům lesů budou obtížně shánět. „Smrk je velmi žádaná dřevina, v lesních školkách ale bohužel není. Zhruba před čtyřmi lety byl totiž takový trend, že už smrk nikde nebudeme sázet. Smrk se téměř vůbec nesel, a proto teď není sazenice jako taková k sehnání,“ vysvětluje.

Obtížně se shání i pracovníci na vysazování stromků. V dačických a píseckých lesích už loni vypomáhali Ukrajinci. Podle Kamila Kupce by k nim mohli letos přibýt další. „Začínáme spolupracovat s uprchlíky. Uvidíme, jak to půjde, protože práce v lese není úplně pro každého. Je otázkou, jestli zrovna tito lidé budou schopni vykonávat tuto těžkou, fyzicky náročnou práci,“ dodává.

Jihočeští lesníci začnou se zalesňováním na přelomu března a dubna.

Spustit audio

Související