Milan Rastislav Štefánik zahájil kariéru jako astronom a sedmkrát vystoupal na Mont Blanc

26. květen 2024

Především jako politik a jeden ze zakladatelů samostatného československého státu je znám Milan Rastislav Štefánik. Své veřejné působení ale začal jako astronom. Od jeho úmrtí letos uplynulo 95 let, zahynul 4. května 1919 poblíž Bratislavy při havárii letadla, kterým se vracel domů z Itálie.

Milan Rastislav Štefánik se narodil jako jedno z mnoha dětí do rodiny slovenského evangelického faráře. Byl velmi nadaný a původně začal studovat v Praze stavební inženýrství, což si přál jeho otec.

Poté ale přešel na fyziku a astronomii. „To byl důvod velkého sporu s jeho otcem, protože ta farářská rodina byla velice chudá, přitom dbala na to, aby děti získaly co nejlepší vzdělání. Otec měl představu, že jako stavební inženýr bude Štefánik velmi dobře zaopatřen, což u astronoma nebylo zdaleka tak jisté. S otcem se tedy rozkmotřili a nikdy už ten vztah úplně nenapravili,“ vypráví jihočeská astronomka Jana Tichá.

Milan Rastislav Štefánik absolvoval v roce 1904 diplomovou prací o nové hvězdě, která je dnes známa jako Tychonova supernova. Brzy po absolutoriu odjel do Paříže, protože se chtěl dostat k některému z nejvýznamnějších astronomů.

„Podařilo se mu dostat k Janssenovi na hvězdárnu v Meudonu. V rámci tohoto působení vystoupil sedmkrát na Mont Blanc, kde byla za Janssena taková horská pozorovatelna, na jejíž stavbě se podílel Eiffel,“ dodává Jana Tichá.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související