Poslední člověk na Měsíci měl prarodiče z jižních Čech. Do vesmíru Eugene Cernan bral i československou vlajku

17. březen 2024

Dosud posledním člověkem, který kráčel po Měsíci, byl Eugene Cernan. Americký astronaut se narodil v březnu 1934 česko-slovenským rodičům. Babička a dědeček z otcovy strany byli emigranti z Vysoké nad Kysucou, zatímco matčin otec pocházel z Borovan v okrese Písek a matčina matka z Nuzic nedaleko Týna nad Vltavou.

„Eugene Cernan je člověk pozoruhodného významu z hlediska kosmonautiky. Byl na třech pilotovaných misích. První let absolvoval v posádce Gemini 9 v roce 1966. Tam se uskutečnil jeden z prvních výstupů do volného vesmíru, kdy se připoután lanem pohyboval po povrchu kosmické stanice. To tehdy bylo ještě velmi dobrodružné a vzácné,“ říká jihočeská astronomka Jana Tichá.

Druhou misí Eugena Cernana byl let Apolla 10. „To byla poslední prověrka před přistáním lidí na povrchu Měsíce. S Apollem 10 astronauti provedli 31 obletů kolem Měsíce a také testovali lunární modul. A protože to bylo úspěšné, mohlo následovat slavné Apollo 11, které jako první přistálo na Měsíci,“ doplňuje Jana Tichá.

Po povrchu Měsíce doposud kráčelo dvanáct pozemšťanů. Velitelem poslední posádky, která tam zamířila v lodi Apollo 17 v roce 1972, byl právě Eugene Cernan. „On byl skutečně posledním mužem na Měsíci. Uvidíme, jestli někdo další vystoupí na povrch v nových připravovaných programech,“ komentuje astronomka.

K vlasti svých předků se Eugene Cernan vždy hlásil. Na obě své výpravy v lodích Apollo vzal i československou vlajku.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související