Do Turkestánu i na Tahiti jel kvůli pozorování oblohy politik a astronom Milan Rastislav Štefánik

2. červen 2024

Spoluzakladatel Československa Milan Rastislav Štefánik byl uznávaným astronomem. Pracoval pro francouzského vědce Janssena na observatoři v Meudonu a také se v jeho službách vydal na Mont Blanc. Následně spolu odjeli do Španělska, kde úspěšně pozorovali úplné zatmění Slunce.

„V následujícím roce 1906 Štefánik publikoval hned sedm vědeckých prací, které byly prý příznivě přijaty, ale po odchodu Janssena do důchodu byl nucen Meudon opustit. On tam totiž neměl žádné pevné pracovní místo a působil tam jenom jako host ředitele,“ uvádí jihočeská astronomka Jana Tichá.

Štefánikovi se ale podařilo získat úkol u pařížské instituce Bureau des Longitudes, která se zabývala určováním zeměpisných poloh. Vyslala ho jako vedoucího výpravy na pozorování zatmění Slunce do Turkestánu, oblasti v Asii.

„Pak se dál věnoval meteorologii, pracoval s meteorologickými balóny a draky. Také si získal spoustu kontaktů, což ho nakonec dovedlo k tomu, že ho pařížský úřad poslal pozorovat Halleyovu kometu na Tahiti v roce 1910. Cílem bylo sledovat její přechod přes sluneční disk,“ vypráví Jana Tichá.

Posléze v květnu 1911 se Štefánikovi podařilo na ostrově Vava´u, dnes známým jako Bora-Bora, pozorovat a dobře vyfotografovat úplné zatmění Slunce.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související