Migréna dokáže vyřadit z běžného života mnoho Čechů. Jak s ní bojovat, poradí ve strakonické nemocnici

26. říjen 2023 06:20

Lidé trpící migrénou můžou ve čtvrtek bez předchozího objednání a doporučení od lékaře navštívit strakonickou nemocnici. V Centru pro léčbu migrény jim budou k dispozici lékaři i pacientská organizace Migréna-help.

Úpornými bolestmi hlavy trpí zhruba každý desátý člověk, v celém Česku jich je podle Sekce pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy víc než milion. Migréna se projevuje pulzující bolestí hlavy, zvracením, citlivostí na světlo a zvuky. Z běžného života dokáže pacienta vyřadit na mnoho dní v roce.

„Snědla jsem hodně prášků, které nezabíraly. K tomu jsem zkoušela čípky plus další věci, co nebyly cílené přímo na migrénu,“ popisuje Galina Bísková, která měla migrény až patnáct dnů v měsíci.

„Já jsem poměrně akční člověk a když mi to překazilo třeba práci na zahradě nebo nějaký sport, přidaly mi ty dny jako promarněné. Nechtěla jsem, aby kolegové v zaměstnání museli pracovat za mě, tak jsem se snažila i v té největší bolesti chodit, pak jsem přijela domů totálně vyřízená,“ vypráví.

Čtěte také

S dlouholetým problémem pomohla až biologická léčba. „Pomáhá mi to moc. Z migrén, které jsem měla desetkrát až patnáctkrát za měsíc, mám dvě a není to, co to bývalo. Vezmu si jeden prášek, a tím to zlikviduji,“ pochvaluje si.

Cílem setkání ve Strakonicích je propojit pacienty s odborníky a zlepšit povědomí o léčbě migrény. Ke konzultacím bude k dispozici lékařka Lucie Pokorná. „Jde o setkání v neformální atmosféře, pacienti mají možnost promluvit s odborníky, kteří se zabývají bolestmi hlavy, dozvědět se o nových způsobech léčby. V léčbě migrény se toho v posledních letech stalo poměrně hodně, přišly nové preparáty. Lidé budou moci probrat své problémy i s kariérním poradcem, protože migréna není jen bolest hlavy, ale významně ovlivňuje aktivity denního života,“ dodává.

Lidé trpící migrénou můžou do nemocnice ve Strakonicích dorazit ve čtvrtek v 15 hodin. Konzultace budou pokračovat až do 18 hodin.

Spustit audio

Související