Jednou z nejčastějších příčin slepoty je zelený zákal. Lékaři zdůrazňují důležitost preventivních vyšetření

15. březen 2023 11:15

Zvýšit povědomí lidí o zeleném zákalu a vnuknout jim myšlenku na preventivní vyšetření. To jsou hlavní cíle Světového týdne glaukomu. Nemocnice po celém Česku v těchto dnech nabízí bezplatné prohlídky, připojila se i ta českobudějovická.

Měření nitroočního tlaku je bezbolestné a zabere jen malou chvíli. Zvýšený nitrooční tlak ale patří mezi rizikové faktory vzniku zeleného zákalu.

S vyšetřením už má bohaté zkušenosti paní Marie, která přišla během Světového týdne glaukomu do českobudějovické nemocnice. „Jsem po šedém zákalu a oči mě občas pobolívají, kapu si do nich, tak jsem se přišla ještě ujistit, že nemám zelený zákal,“ říká.

Úplně poprvé podobné vyšetření absolvoval pan Josef. „Viděl jsem upoutávku v televizi, tak jsem si řekl, že to vyzkouším. Chodím jen na vyšetření zraku jako řidič, na podrobnější ne,“ vysvětluje.

Čtěte také

Podle lékařky Marcely Holečkové z glaukomové ambulance českobudějovické nemocnice jsou pro včasnou diagnózu důležitá především preventivní vyšetření. „Může to postihnout kohokoli. Když je onemocnění v rodině, je pravděpodobnost o něco vyšší. Obecně se doporučuje lidem po 40. roce chodit na pravidelné oční prohlídky,“ připomíná.

Už deset minut po otevření ordinace lékaři v českobudějovické nemocnici zachytili první problém. „Máme tu pacienta, který nikdy nebyl u očního lékaře a má vysoké nitrooční tlaky, takže se na něj hned podíváme a naplánujeme léčbu a další vyšetření,“ potvrzuje Marcela Holečková.

Měřit nitrooční tlak zdarma a bez objednání budou ve středu odpoledne také zdravotníci v nemocnici ve Strakonicích.

Spustit audio

Související