Na Světový den ledvin nabídly nemocnice preventivní vyšetření bez objednání

9. březen 2023 14:14

Dlouhou frontu si ve čtvrtek 9. března museli vystát lidé, kteří přišli do nefrologické ambulance nemocnice ve Strakonicích. Jako každý rok tam lékaři na Světový den ledvin prováděli preventivní vyšetření tohoto párového orgánu bez objednání. Stačilo přinést moč a nechat si od zdravotníků vzít krev. I letos možnosti využily desítky lidí.

Každoročně je o testování ve Strakonicích velký zájem. Ten zarazil pana Vladimíra, který se zařadil na konec fronty. „Žena mi řekla, ať si sem dojdu, když jsem doma. Snad to půjde rychle. Chci vědět, co a jak, jestli je všechno v pořádku,“ řekl.

Ve frontě na vyšetření čekali lidé všech věkových kategorií. Jednou z těch mladších byla Veronika Rodová. „Chtěla jsem se ujistit, že mám zdravé ledviny a všechno funguje tak, jak má,“ potvrdila.

Paní Evu přivedly do ambulance konkrétní problémy. „Myslím si, že jsem měla minulý týden ledvinovou koliku, tak jsem přišla, abych si nechala potvrdit, jestli je všechno v pořádku,“ popsala.

Čtěte také

Každoročně preventivní vyšetření odhalí problémy s ledvinami zhruba u deseti procent lidí. „Screening je třeba provádět proto, že ledviny takříkajíc nebolí. Tak může k poruchám docházet postupně. Lidé mají povědomí o tom, že když bolí ledviny, tak je to ledvinová kolika, kámen v močových cestách, ale to není podstatou těchto akcí. My chceme zachytit směřování k postupnému možnému selhání,“ vysvětlil ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

Vyšetření by měli podstoupit například diabetici, lidé s vysokým krevním tlakem nebo senioři. Ohrožení ale můžou být podle lékaře strakonické nemocnice Josefa Moltaše i mladí lidé. „Jsou určité druhy autoimunitních zánětů, které mohou postihovat i jinak zdravé pacienty. V časných fázích se projevují jenom minimálními příznaky, pacienty na to nic neupozorní. Když přijdou na vyšetření, máme šanci zachytit to onemocnění v rané fázi. Také chodí lidé, kteří mají onemocnění ledvin v rodině,“ připomněl.

Testy bez objednání na Světový den ledvin nabídly i další nemocnice v Jihočeském kraji, například v Táboře, Jindřichově Hradci nebo Prachaticích.

Spustit audio

Související